Skip to main content

Marc Jacobs archief

marcjacobsmvmiamigoOp 24 juni 1976 voegde zich Marc Jacobs toe aan het Radio Mi Amigo team om Jan van der Meer te vervangen en werd vrij spoedig het middagprogramma ‘Baken 16’ geïntroduceerd. Zoals twee van de deejays van Radio Veronica destijds uit Groningen afkomstig waren (Will Luikinga en Krijn Torringa) lagen de roots van Marc Jacobs, ook in Groningen, de woonplaats van Hans Knot, de schrijver van dit verhaal.  Hans schrijft ons: "Je loopbaan bij Radio Mi Amigo beginnen op jouw verjaardag, mooier kun je het niet voorstellen".

Hans schrijft verder over Marc Jacobs: "Al zeer vroegtijdig had hij belangstelling voor het medium radio en kwam in 1970 in contact met de schrijver van dit verhaal. Ik had een artikel geschreven in het Nieuwsblad van het Noorden, naar aanleiding van de overval op de MEBO II door Kees Manders en ir. Heerema. Dit artikel was weer reden genoeg voor Rob van Dam (Marc Jacobs) om de krant te bellen en mijn adres te vragen.

Rob en ik werden zeer goed bevriend en al vrij snel bleek onze gezamenlijke liefde voor het spelen met bandjes en geluiden. In die tijd was ik al enige jaren bezig met het maken van programma’s in ziekenomroepen en toen in één van die ziekenhuizen, het RKZ te Groningen, we geld kregen voor het verbouwen van de studio, bleek er ook de mogelijkheid om de programmering aanzienlijk uit te breiden. Zo ontstond in augustus 1973 een nieuwe studio en een ziekenomroep onder een nieuwe naam: ‘Studio 73’. In de programmering waren onder meer opgenomen Lous van Dam en Rob van Dam, ofwel voor Mi Amigo luisteraars de bekende Marc Jacobs en de Oude Jacoba.

Al vrij snel bleek het enorme inzicht in het radiomaken en programma ideeën van de zijde van Marc. Later, voor enige tijd, vertrok hij vervolgens naar Amerika alwaar hij, via een uitwisselingsprogramma, studeerde en werkte op een universiteit. Dat werken gebeurde bij het Universiteits-station KUSD in Vermillion. Na terugkeer in Groningen werd er een poging ondernomen bij Radio Mi Amigo te gaan werken. Al die decennia, sinds 1970, zijn Marc en ik bevriend gebleven.

En uiteraard, bij onze vele ontmoetingen, kwam het onderwerp ‘Mi Amigo’ boven water. Het was in 2023 dat Marc mij meldde dat, ter voorbereiding van zijn verhuizing, hij vele van zijn radioherinneringen en muziekcollectie wenste af te stoten en vroeg mij om ideeën. Ik adviseerde Jaap Schut van Museum RockArt in Hoek van Holland te benaderen en inderdaad is een groot deel van Marc zijn spullen in het museum ondergebracht.

Maar er was ook een grote collectie brieven, afkomstig uit de periode 1976 – 1980, door luisteraars van Radio Mi Amigo en Caroline geschreven en verstuurd aan Marc Jacobs. Welnu op woensdag 19 maart 2025, 45 jaar nadat de MV Mi Amigo in slecht weer in grote problemen kwam en uiteindelijk kwam te zinken, vond de overdracht van de collectie brieven plaats. Aan mij de taak deze luisterpost kritisch te beschouwen en met de huidige volgers van de historie van de zeezenders te delen. En wie weet kom je jouw eigen geschreven brief weer tegen, bijna een halve eeuw nadat het verstuurd werd naar Radio Mi Amigo".

Lees het complete verhaal over de luisteraars van Mi Amigo hier: "De andere kant van Radio Mi Amigo: de luisteraars"


Foto: Marc Jacobs aan boord van de MV Mi Amigo (Archief/copyright: Marc Jacobs)

Bron/tekst: Hans Knot / MediaPages

Nieuws Actueel

  • Aangemaakt op .