Adriaan van Landschoot overleden
Adriaan Van Landschoot is overleden. De man die op 15 juli 1973 in één klap het verstarde Vlaamse radiolandschap een dusdanige dreun verkocht, waarna het definitief zou veranderen. Zeezenders, vrije radio en commerciële omroepen zouden volgen. De Adegemnaar lag aan de basis van deze geschiedenis toen hij ‘zijn’ Radio Atlantis’ startte vanaf zee. Adriaan Van Landschoot werd geboren in Heulendonk, een wijk in de Oost-Vlaamse gemeente Adegem, op 21 april 1948. Hij stierf op… 21 april in Gent. Exact 77 jaar geworden.
In drie woorden omschrijven we hem het liefst als ondernemer, muziekproducent en radiopionier. Hij begon zijn carrière in de textielsector, maar verwierf vooral bekendheid als oprichter van de zeezender Radio Atlantis, maar net zo goed als promotor van Vlaamse muziek.
Vader Van Landschoot was producent van houten vaten. Na zijn studies aan het Sint-Vincentiuscollege in Eeklo en het Erasmusinstituut begon Adriaan als boekhouder in een textielbedrijf, waar hij zich verder specialiseerde aan het textielinstituut in Gent. Hij startte een reeks kledingboetieks op onder de naam Carnaby. Zijn opvallende Rolls-Royce zorgde voor extra aandacht voor zijn merk en zichzelf.
In 1973 richtte hij Radio Atlantis op, de eerste Vlaamse zeezender na het onfortuinlijke avontuur van Radio Antwerpen dat al was geëindigd in 1962, met de stranding van het zendschip Uilenspiegel op het strand van Cadzand. Atlantis zorgde voor een heuse schokgolf in het medialandschap. ‘Eindelijk een Vlaamse Veronica!’, luidde het. Het station was net geen drie maanden in de lucht vanaf de MV Mi Amigo, het zendschip van Radio Caroline.
Een gebroken zendmast en ene Sylvain Tack als kaper op de kust, noopten Van Landschoot om uit te kijken naar een eigen zendschip. Het werd de MV Condor, ooit bedoeld als drijvende thuisbasis voor Radio Condor. Een Nederlands project met religieuze ambities dat nooit van start ging. Vanaf de herdoopte Jeanine, genoemd naar Adriaans vrouw, was Atlantis opnieuw in de lucht vanaf december 1973.
Met de invoering van een anti-zeezenderwet in Nederland kwam aan Atlantis, tegelijk met Veronica en Radio Noordzee Internationaal, een einde op 31 augustus 1974. Enkele maanden later werd de comeback vanaf een Britse vuurtoren in de kiem gesmoord door de overheid. Hij werkte ook mee aan de doorstart van Radio Mi Amigo vanaf de MV Magdalena in 1979, iets wat hij pas vele jaren later toegaf in een interview. Het zendschip strandde voortijdig. Het Atlantis-verhaal als vrije radio, begin jaren 80, verliep al niet veel beter, want dit keer volgde een inbeslagname.
Van Landschoot was minstens een even fervent pleitbezorger van Vlaamse muziek. Hij produceerde en beheerde artiesten zoals Petra, Good Shape en Dream Express. Zijn projecten, waaronder het Adrivalan Orchestra, het koor Fine Fleur en c, kenden internationaal succes. ADYA Classic werd uitgebracht in zestig landen.
Adriaan Van Landschoot, die al een poosje aan Alzheimer leed, stapte op zijn verjaardag uit het leven. Hij laat een onuitwisbare impact na op de Vlaamse muziek- en radiowereld.
Bron/tekst: RadioVisie / MediaPages
Tags: Nieuws Actueel