Beelden nooit uitgezonden REM serie

op .

Beelden REM filmAndere Tijden komt met een uitzending over de Rolling Stones en hun concert in het Kurhaus in 1964. Het Rotterdams Gemeentearchief ontdekte beelden uit het TV-programma 'Brigitte', die nooit eerder uitgezonden zijn. 'Brigitte' was bedoeld als TV-serie voor TV Noordzee (REM eiland), maar is slechts één keer uitgezonden. In 'Brigitte' ontmoet de jonge blondine Karla Wildschut de leden van de Rolling Stones. Andere Tijden zendt op 24 september een montage met daarin de Stones-Tapes uit.

Andere Tijden met unieke TV Noordzee beelden van de Stones
Tekst: Maarten Blokzijl
De Rolling Stones geven op 8 augustus 1964  in Scheveningen hun eerste concert op het Europese vasteland en de zaal wordt afgebroken. Het is vooral geschiedenis geworden omdat het is gefilmd. En het is gefilmd vanwege de dan twintigjarige actrice Karla Wildschut: "Ik speelde Brigitte, een tienermeisje gebaseerd op een rubriek van Henk van der Meyden in de Telegraaf. Dat moest een serie worden op TV Noordzee". Producent Henk van der Meyden spaart kosten noch moeite. Met meerdere camera's wordt Brigitte gevolgd in haar sportwagentje door de Leidsestraat. Ze ontmoet beroemde mensen als Harry Mulisch, Trea Dobbs en ook een nieuwe Britse band: The Rolling Stones. "Ik had geen idee wie dat waren, maar mijn vriend kende ze wel. Ik moest ze interviewen en na hun concert een bloemetje geven."Het concert wordt gefilmd en het worden historische beelden. Maar TV Noordzee wil geen 'vandalisme' op de zender. 'Brigitte' wordt één keer uitgezonden, in gekuiste versie. Slechts een paar fragmenten worden via een persbureau de hele wereld over gestuurd. Het ruwe materiaal van de ontmoeting met de Stones en nooit eerder vertoonde beelden van het concert zijn 24 september te zien bij Andere Tijden. Bekijk op de website van Andere Tijden alvast fragmenten van de Stones-tapes. Helaas zijn ze zonder geluid: de geluidsopnames zijn (nog) niet teruggevonden."

Unieke REM film in Gemeente Archief Rotterdam
Tekst: DirkJan Vos
Ik wist al vier jaar geleden dat er filmmateriaal lag in het Gemeentearchief van Rotterdam van restmateriaal van de REM-Film. De filmer Peter Scholten was een shotlist tegengekomen toen hij bezig was om de laatste hand te leggen aan zijn film over cineast Jan Schaper. Inmiddels was historicus en Stoneskenner René Spork werkzaam in het Rotterdams Gemeentearchief. Hoe dingen lopen weet je nooit, maar nu eindelijk is bekend geworden wat er op het vermeende restmateriaal staat. En dat neemt toch wel een verassende wending, omdat de hele film bedoeld was voor een geheel ander tv-programma. Het gevonden materiaal beslaat veertig minuten en is helaas zonder geluid. Op zaterdag 24 september kunnen we zien wat er voor moois op staat.

Lees meer op de website van DirkJan Vos met veel uniek materiaal over het Stones concert in het Kurhaus en de REM film

Lees meer op de website van Andere Tijden met fragmenten van de "Stones Tapes"


Bron: DirkJan Vos