Graham Gill archief (3)

op .

Graham Gill & Brian Anderson 2003Graham Gill, geboren in 1936 in Melbourne in Australie, werkte in de jaren 60 onder andere voor de zeezenders Britain Radio en Radio England vanaf de Laissez Faire. In de jaren 70 werkte Graham voor Radio Northsea en Radio Caroline. Na 1974 ging Graham Gill naar Radio Nederland. Hans Knot werkt op dit moment samen met Graham aan een boek over het leven en de radiocarriere van Graham Gill. De komende weken stuurt Hans ons regelmatig documenten die niet in het boek gepubliceerd zullen worden.

GRAHAM GILL ARCHIEF (3)
Tekst: Hans Knot - Foto: Graham Gill & Brian Anderson in 2003 (Copyright: Martin van der Ven) - Archief: Graham Gill

Andermaal een duik in het radio verleden van de van uit Australië afkomstige Graham Gill, die voor het eerst op een zeezender verscheen in 1966 en op diverse stations de luisteraars plezierde en tevens een vaste aanhang had onder vooral de vrouwelijke luisteraars in Engeland. Stapels brieven kreeg Graham toegestuurd, vooral tijdens de periodes dat hij werkzaam was voor Radio Caroline en RNI, in de jaren zeventig. Uitnodigingen van getrouwde vrouwen om tot heimelijke ontmoetingen te komen, gezamenlijk aardbeien te eten het bed delen en meer, waren zeer gebruikelijk in de door mij gelezen post, die Graham onlangs meenam naar Groningen en decennia lang bewaard is gebleven in zijn kelder in Amsterdam. Deze keer een blik in een brief, die in maart 1973 werd geschreven in Orpington in Kent.

Het was een luisteraar die Graham herontdekte op de radio, nadat hij hem ook al op andere stations had gehoord in de jaren zestig van de vorige eeuw. Het was ene Frank die schreef dat hij zojuist, op de zaterdagavond tussen 8 en 10 uur, de Graham Gill show had gehoord op RNI: ‘Ik dien tegen je te zeggen ‘Welcome back’ in de zeezenderwereld, die je destijds in 1967 vaarwel hebt gezegd. Sinds die tijd heb ik je naam alleen via de radio horen noemen via de regelmatige ‘hallo’, die Tony Allen in zijn programma’s op RNI aan je richtte. Maar ik zag af en toe ook je naam in ‘Breakthrough Magazine’ van Mike Leonard, het tijdschrift dat sinds augustus 1970 niet meer bestaat.

Ik geloof dat je van origine uit Australië afkomstig bent en dat je nu permanent gehuisvest bent in Nederland omdat je uit Engeland wegens de MOA werd verbannen. Op het einde van het programma vanavond moest ik echt terugdenken aan je tijd op Radio England. Je draaide het nummer 'Yeh Yeh' van Georgie Fame. Ik heb ongeveer nog 10 uur aan opnamen van Swinging Radio England in de kast liggen. Ik heb geen opnamen van je eigen shows op Radio England maar wel shows waarin je naam door bijvoorbeeld Larry Dean werd genoemd. Als oud fan van Swinging Radio England zou ik graag aan opnamen komen van alle voormalige Boos Jocks op het station. Ik zal me vereerd voelen als je me daar bij kan helpen deze te verkrijgen. Uiteraard zullen ze puur voor privé gebruik worden afgeluisterd.

Ik stuur je tevens een aantal International Reply Coupons zodat je me op de volgende vragen kunt antwoorden:

1 Datum eerste testuitzending op de 355 meter 

2 idem datum eerste volledige uitzending op 227 meter

3 datum laatste uitzendingen Swinging Radio England in november 1966. Ik heb het afscheid op tape maar geen datum erbij.

4 Datum van de eerste uitzending van Radio Dolfijn op de 227 meter.

5 Wanneer kwam je bij Swinging Radio England werken en wanneer vertrok je daar?

6 Graag de huidige adressen van John Ross Barnard en Brian Tilney

Ik hoop dat je geen moeite hebt met al die vragen en tijd hebt om de antwoorden aan mij toe te sturen. En als je op het zendschip bent op zondag de 25ste of maandag de 26ste draai dan graag een verzoek voor Peter Lenton in Kettering Northants en voor Dave Rodgers in South Molton Devon. Hopelijk heb je een goede toekomst met RNI.

Zomaar een brief uit de rijke collectie aan post, die bewaard gebleven is. En de kenner denkt al: de meeste vragen zijn heden ten dage goed te beantwoorden door te zoeken op internet. En wat prachtig dat bekende namen terugkeren in de post, zoals Peter Lenton (later in een commercial voor zijn platenzaak op Radio Caroline, en Dave Rodgers die eerder bij RNI werkte en een lange carrière zou doorlopen. Wel kan ik stellen dat het voor de deejays aan boord van de MEBO II bij lange na niet mogelijk was alle post te beantwoorden want bij deze brief zijn de IRC's bewaard gebleven. Later in het jaar meer nieuws om hoe het boek 'Way back home, the Graham Gill Story' is te bestellen.

KLIK HIER voor deel 1 van het Graham Gill archief

KLIK HIER voor deel 2 van het Graham Gill archief