Model zendschip Mebo II

op .

mebomodel2023De bezoekers van de RadioDay op 13 mei 2023 in Harlingen hebben het al kunnen zien: het mooie schaalmodel van het Radio Noordzee zendschip Mebo II. Daarvoor circuleerden er al foto's en video’s in Facebook groepen met o.a. het betreffende schaalmodel varend en uitzendend. De maker van het zendschip is Hans Keus. Op de foto hiernaast, tijdens de RadioDay 2023, met Leo van der Goot en de Mebo II op de foto. Hans is nog steeds druk bezig met ‘zijn Mebo II’ om alle details in orde te maken en stuurde ons de foto’s hier onder om dat te laten zien.


mebomodel1Hans Keus verteld zelf over zijn model zendschip: “In mijn jeugd was ik fan van Noordzee. Mijn oudere broer zat op de Mi Amigo en ik was daar als 9-jarige ook een weekje in een vliegende storm. Als fan van Radio Noordzee en met modelbouw als hobby besloot ik de Mebo2 te gaan maken.

mebomodel2Ik heb een tijd gezocht naar een bouwtekening maar die is niet meer te vinden. Ik heb contact gehad met de oud directeur van de werf en met Leo van der Groot en Ferry Maat en een aantal musea. Maar er is echt geen tekening meer. Ik ben toen gaan bouwen aan de hand van zo'n 300 foto's.

mebomodel3Eerst heb ik een romp gemaakt van polyester, de opbouw van vooral polystyrol (een plastic soort) en de mast van carbon in verband met het gewicht en de stabiliteit. En ik heb heel veel seconden lijm en tijd gebruikt. Het spuiten van de romp was ook erg tijdrovend. De boot moest ook varen en zenden natuurlijk en daarvoor gebruik ik een heel klein FM zendertje. Daarna wat lampjes er in en de letters voor de naam laten snijden.

mebomodel4Ik ben nog steeds met de details bezig. Maar het schiet goed op. Ik in november 2022 begonnen met de bouw, dus ik ben nog geen jaar bezig”.






Bron/tekst/foto's/video's: Hans Keus / MA Zuidema / MediaPages

Tags: Nieuws Archief