images/categories/RTV-Noordzee.png

Video persbezoek REM eiland 2006

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

videorem06062006Op 6 juni 2006 ging Rob Olthof mee met een persbezoek aan het REM eiland. Rob maakte van dit bezoek een video die Alex van den Hoek nu online heeft gezet. Het zou voor Rob het laatste bezoek aan het REM eiland worden. Nog datzelfde jaar werd het REM eiland van zee gehaald. Het is nu een restaurant in Amsterdam. In 2005 en 2006 organiseerde Rob voor SMC ‘fantochten’ naar het REM eiland. Na zijn bezoek in 2006 zei Rob tegen MediaPages: “Zo’n eiland breek je toch niet af? Alweer een stuk historie naar de verdommenis!”

Video REM eiland Andere Tijden

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

remvideoOp 19 maart 2000 was in het TV programma "Andere Tijden" een documentaire te zien over RTV Noordzee, dat in 1964 uitzond vanaf het REM eiland. Met historische beelden van het REM eiland uit 1964 o.a. afkomstig uit het Polygoon journaal. Maar ook met Arie Swaneveld, die later de apparatuur van het REM eiland kocht. En met, de helaas veel te vroeg overleden, Rob Olthof van de Stichting Media Communicatie. De analoge video is afkomstig uit het archief van Martin van der Ven en gedigitaliseerd door Alex van den Hoek.

RTV Noordzee in juni 1964

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

REM eiland van RTV NoordzeeVolgend jaar is het een halve eeuw geleden dat er vanaf het REM eiland op de Noordzee commerciele radio- en televisie programma's werden uitgezonden. Volgend jaar verschijnt er een nieuw boek met herinneringen aan RTV Noordzee. In een aantal artikelen zal Hans Knot de komende maanden alvast een aantal zaken belichten over het REM eiland. Met deze keer de gebeurtenissen in juni 1964 rond het REM eiland, ruim voor de start van de uitzendingen van RTV Noordzee.

Het REM eiland en RCA

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

REM eilandWát een avontuur. Nog nooit vertoond. Je zet een booreiland op zee neer, je zet er een antenne van zestig meter op waarmee je met je TV-signalen het land tot Amersfoort bestrijken kunt, en je laat de kijkers zien hoe je een professionele commerciële televisiezender op poten zet. Ik las met een glimlach dat het 'volgend jaar precies 50 jaar geleden is dat de REM-begon'. Dit jaar is het feitelijk in elk geval wel een halve eeuw geleden dat de eerste voorbereidingen begonnen om een televisie-eiland te ontwerpen.

Nieuwe foto's zeezender historie

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

rtv noordzeeDe website "Jingleweb" van het "Genootschap voor RadioJingles en -Tunes"  gaat door met het publiceren van unieke foto's uit de historie van de zeezenders, ook in de feestmaand december. Zoals deze keer foto's van het REM-eiland, dat deze maand geleden alweer 48 jaar geleden uit de lucht werd gehaald. Dat gebeurde na amper vijf maanden uitzendingen van RTV Noordzee. Soms is de roem groter dan je op basis van de marginale tijdsduur zou kunnen verwachten.

Unieke foto's REM eiland

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

remeilandNA1Op 12 augustus 1964 ging de eerste uitzending van TV Noordzee vanaf het REM eiland voor de kust van Noordwijk de lucht in. Ook Radio Noordzee zond uit vanaf hetr REM eiland. Op TV Noordzee waren populaire buitenlandse TV series te zien als Zorro, Mister Ed en Rin Tin Tin. Voor de ontvangst waren speciale 'REM antennes' nodig en voor de financiering van het project kon het publiek 'REM aandelen' kopen. Op 17 december werd de apparatuur van het REM eiland door de Rijkspolitie en de Marine in beslag genomen. Een unieke serie foto's uit het Nationaal Archief staat nu online.

Geschiedenis REM eiland bij de TROS

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

Het REM eiland van RTV Noordzee"Met twee schepen, drie marine-helikopters en ruim dertig politiemensen maakte de overheid in de ochtend van 17 december 1964 een roemloos einde aan de uitzendingen van het REM-eiland, de enige tv-zender ter wereld die vanuit internationale wateren de antennes op het kijkpubliek richtte. Nog geen vier maanden had het avontuur vanaf het kunstmatige platform geduurd, waarop zowel TV Noordzee als Radio Noordzee hun activiteiten ontplooiden. Maar zelfs in die korte tijd wist het REM-eiland miljoenen kijkers aan zich te binden. En niet onbelangrijk: de doodsstrijd vanaf het eiland leidde in 1964 rechtstreeks tot de oprichting van de TROS". Zo begint de geschiedenis van het REM eiland, geschreven door Jelle Boonstra, op de recent geheel bijgewerkte geschiedenis pagina van de TROS.

Luchtmacht bij REM eiland

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

Het REM eiland van RTV Noordzee in 1964Hans Knot kwam in zijn archief een opmerkelijk bericht tegen. Op 27 juni 1964 kwam het bericht naar buiten dat de vlieger die met een T-33 straaltrainer van de Nederlandse Luchtmacht een oefenduikvlucht had uitgevoerd op het REM-eiland, daar door zijn leidinggevenden over was onderhouden. De duikvlucht lag namelijk buiten het kader van de hem gegeven vluchtopdracht. Dit was althans bekend gemaakt door de minister van Defensie in antwoord op vragen van het toenmalige Tweede Kamerlid, de heer de Jager van de CPN.

REM volgend jaar 50 jaar geleden

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

Bouwtekening van het REM eilandVolgend jaar is het 50 jaar geleden dat vanaf het REM eiland op de Noordzee de commerciele radio en TV uitzendingen van RTV Noordzee plaats vonden. Volgend jaar zal er daarom ook een nieuw boek met herinneringen aan het REM eiland en RTV Noordzee verschijnen. In een aantal artikelen zal Hans Knot de komende 12 maanden alvast een aantal zaken belichten over het REM eiland en RTV Noordzee. Zoals bekend is de TROS uit het project RTV Noordzee ontstaan.

REM eiland in Amsterdam

op . Gepost in RTV Noordzee Archief

REM eiland in Het ParoolHet REM Eiland Restaurant, dat op 5 juli j.l. haar deuren opende, is succesvol in Amsterdam. Dit weekend schrijven Het Parool en de Volkskrant over het REM eiland. Het REM eiland was in 1964 de uitzendlocatie van RTV Noordzee. Op 17 december 1964 werden de uitzendingen van RTV Noordzee door ingrijpen van justitie en politie stop gezet. Het eiland werd op 23 september 2006 van zee gehaald. Vanaf 2009 werd het REM eiland verbouwd en het kwam op 29 maart j.l. aan in Amsterdam.