RockArt: Elvis talentenjacht 65 jaar

op .

pimmaas65 jaar na de Elvis Talentenjacht zet museum RockArt de winnaars van toen in het zonnetje. Op dinsdag 28 mei aanstaande is museum RockArt in Hoek van Holland extra geopend voor een uniek evenement. Op die dag is het precies 65 jaar geleden dat in het theater Royal aan de Nieuwendijk in Amsterdam een talentenjacht werd gehouden. Dat is op zich niet zo bijzonder maar de organisatie was op zoek naar de Nederlandse Elvis Presley. De winnaar op 28 mei 1959 werd Pim Maas, op de voet gevolgd door Ria Valk.


Zowel Pim Maas als Ria Valk zijn 65 jaar later aanwezig in museum RockArt. Op 26 juni 1944 werd Pim Maas geboren in Amsterdam. Dus, op 14-jarige leeftijd deed Pim mee aan de talentenjacht. Hij won deze met vlag en wimpel. Hij verdiende daar een mooie beker mee en een platencontract. Op het moment dat hij de wedstrijd won zat de “echte” Elvis in militaire dienst in Bad Nauheim, Duitsland. Om die reden was het voor de platenmaatschappij eenvoudig om een ontmoeting tussen Pim en Elvis te regelen. Pim is daar zelfs een paar dagen geweest en heeft samen met Elvis veel muziek gemaakt. Helaas zijn daar geen opnames van.

Wel zijn er verschillende singles verschenen tussen 1959 en 1962 van Pim Maas. Onlangs is nog een verzamelelpee uitgebracht met veel songs van hem.

De kleding die Pim Maas droeg tijdens de talentenjacht, en ook de beker die hij gewonnen heeft, worden uiteraard tentoongesteld in museum RockArt. Uiteindelijk heeft Pim Maas voor een andere carrière gekozen.

Ria Valk, de nummer twee van de talentenjacht, verscheen tijdens de talentenjacht in een zwart-oranje gestreepte lange broek, met laarzen en een cowboyhoed. Zij is in tegenstelling tot Pim Maas wel in de muziek gebleven. Dit jaar viert zij haar 65-jarig jubileum als artiest. Ria Valk, geboren op 11 februari 1941, geniet haar grootste bekendheid als zangeres van vrolijke en komische liedjes zoals de rock and roll hit “Hou je echt nog van mij, Rocking Billy”. Daarnaast heeft zij uiteraard ook de legendarische carnavalskraker “De liefde van de man gaat door de maag” opgenomen. Deze laatste werd bekend onder de subtitel “Worstjes op mijn borstjes”.

Zowel Pim Maas als Ria Valk zijn op 28 mei aanwezig in museum RockArt. Op die dag wordt feestelijk stilgestaan bij het feit dat het al 65 jaar geleden is dat beiden op het podium stonden van deze unieke talentenjacht.

Museum RockArt werkt die dag nauw samen met de Officiële Nederlandse Elvis fanclub It’s Elvis Time. Tevens zal Radio Live Oranje opnames maken tijdens deze dag.

Het museum opent om 11.00 uur. Het programma start om 13.00 uur.

U vindt museum RockArt aan de Zekkenstraat 42 in Hoek van Holland.


Foto: Pim Maas met familie en Elvis (Archief: Harry Knipschild)

Bron/tekst: Jaap & Jacqueline Schut

Tags: Nieuws Actueel