Radio Noordzee in 1972

op .

ferryfeb2023In februari 1972 was duidelijk dat Joost den Draaijer, de alter ego van muziekbaas Willem van Kooten, Radio Noordzee zou gaan verlaten. Net als jaren terug bij Veronica, toen het bezit van aandelen in dát zeezenderproject hem niet gegund werden, kreeg Joost ook bij Noordzee niet waarop hij gehoopt had. Joost was voor zijn Noordzee-programma’s nooit betaald en bij de start was met Guus Jansen van het Noordzee-moederbedrijf Strengholt een aandeel in de winst van dat project overeengekomen. UPDATE: 6-3: DOWNLOAD


Jansen en zijn secondant, Radio Noordzee-directeur John de Mol Sr., hielden vol dat er dat eerste jaar slechts kostendekkende radio-exploitatie was maar geen winst. Een financiële regeling met Guus Jansen bleef uit en de spanningen daarover kregen de overhand.

Veel eerder al, begin 1970, was Radio Nordsee International van de Zwitsers Meister en Bollier voor de Nederlandse kust gaan uitzenden. Vanwege geleend geld bij concurrent Veronica was overeengekomen dat RNI slechts Engels- en Duitstalig zou uitzenden. Gebrekkige reclame-inkomsten leidden tot een zieltogend bestaan van RNI. Eind 1970 weigerde de Veronicaleiding de terugbetaling van de lening aan te nemen. Meister & Bollier gingen samenwerken met Muziekuitgeverij Strengholt en in maart 1971 kwamen er toch Nederlandstalige uitzendingen. Genoemd aandeel in de winst was volgens Joost één van de voorwaardes waaronder hij en Jan van Veen hun schouders onder dat nieuwe Nederlandstalige project hadden gezet. Zowel hij als Jan hadden bovendien nog een appeltje te schillen met hun vroegere werkgever Veronica. De haat en nijd kwestie, Veronica versus Noordzee, zou buiten de territoriale wateren voor de Scheveningse kust letterlijk ontploffen.

ferryrnitopfeb2023Radio Veronica zond al sinds 1960 uit en had tot de komst van RNI een rimpelloos bestaan geleid dat door de Nederlandse politiek gedoogd werd. Veronica baas Bull Verwey was al gewaarschuwd dat daaraan een eind zou komen met de komst van RNI. Een uit de hand gelopen opdracht van de Veronica-leiding aan duikers om Radio Noordzee het zwijgen op te leggen had half mei 1971 een fikse brand aan boord van het zendschip MEBO II tot gevolg. De brand werd geblust en bracht niet het resultaat dat de opdrachtgevers hoopten, RNI ging toch door. Wel had Veronica een flink deel goodwill verspeeld en was negatief in de schijnwerpers van de Nederlandse politiek gekomen waardoor het tij tegen de zeezenders keerde! Bovendien gingen twee Veronica-kopstukken een jaar de gevangenis in. Jan van Veen stopte bij Noordzee, omdat zijn schoonvader Dirk Verweij die zomer van 1971 gevraagd werd de leiding van Veronica weer op zich te nemen.

Na de uit de hand gelopen situatie met de aanslag op de MEBO II twijfelde ook Joost of hij nog wel door moest gaan. Hij deed dat wel, maar door de financiële onenigheid met Guus Jansen was februari 1972 zijn vertrek aanstaande. Januari 1972 werd de laatste maand dat Joost den Draaijer nog volledig met RNI meedeed, daarna droeg hij zijn middagprogramma over aan Tony Berk. Op zaterdag 19 februari 1972 deed Joost nog de ‘Radio Noordzee Superhit 50’ maar hij droeg ‘m daarna over aan Noordzee-dj van het eerste uur Ferry Maat. De lijst van 26 februari 1972 is als retro-programma op 4 maart 2023 (12-15 uur) te beluisteren via www.foutemuziekradio.nl gepresenteerd door Ferry Eden.

UPDATE 6-3:
download hier de Radio Noordzee Top 50 van 26 februari 1972 door Ferry Eden als MP3

Bron / tekst: Ferry Eden / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel