Radio Veronica in augustus 1970

op .

norderneybrunoferryjuli2022Radio Veronica zond sinds lente 1960 uit vanaf de vrije Noordzee en had de eerste jaren nauwelijks concurrentie. In 1964 ontwaakte de Britse popmuziek en begonnen daar diverse zeezenders, maar al in augustus 1967 werd meewerken aan zeezenders daar strafbaar. Radio Caroline was door geldgebrek in maart 1968 als laatste Britse zeezenders gedwongen om de uitzendingen te staken. Radio Veronica had in Europa weer het rijk alleen en zond nog steeds met het beperkte vermogen van 10 kilowatt uit. UPDATE 2-8: DOWNLOAD


Het radiostation vanaf zee was daardoor vooral in de Randstad en langs de kust te beluisteren. De politiek gedoogde de situatie vooralsnog. Het station vanaf zee was nu in Europa weer de enige en in Nederland en Vlaanderen dé commerciële popzender.

Er hadden zich achter schermen bij Veronica tumultueuze kwesties afgespeeld. Zo was de betrokken Muziekuitgeverij Strengholt met hun vertegenwoordiger John de Mol aan de kant gezet omdat Veronica hun muziekzaken voortaan zelf wel regelde. Joost den Draaijer vertrok eind 1968 vanwege zijn activiteiten in de muziekindustrie en dat gebeurde met onenigheid. Zo ook zijn opvolger als programmaleider en Top 40-presentator Jan Van Veen, die begin 1970 na onenigheid zijn ontslag kreeg, evenals zijn schoonvader en de grote Veronica baas Dirk Verweij. De programmaleiding was overgenomen door Rob Out, de presentatie van de Veronica Top 40 door Lex Harding. De dagelijkse leiding van Veronica lag in handen van Bull Verweij.

top40ver1aug1970Maar begin 1970 had zich een veel groter probleem aangediend en dat heette Radio Nordsee International, eigendom van de Zwitsers Erwin Meister en Edwin Bollier. Bull Verweij prees zich gelukkig dat die beide Zwitsers van Nordsee dat jaar 1970 meer dan eens bij hem aanklopten voor geldleningen. Hij kon zo een vinger aan de pols houden en zijn voorwaarden neerleggen die hij aan nieuwe leningen verbond. Geen Nederlandstalige uitzendingen was van begin af aan zijn eis en Nordsee zond daarom uit in het Duits en Engels. Anders dan Veronica, met veel adverteerders, bleven die bij Nordsee uit.

Wat niet uitbleef was een verzoek tot een tweede geldlening, lente 1970. Bull Verwey vroeg de beide Zwitsers toen om de Nederlandse kust te verruilen voor de Britse en het daar eens te proberen. De goedgezinde VVD had hem bij monde van Henk Vonhoff immers te verstaan gegeven, dat een tweede zendschip – die ook nog tot ver in Europa te beluisteren was – de Christelijke partijen in de regering Biesheuvel nerveus maakte zodat er politiek gedoe van dreigde te komen. Nordsee vertrok zoals beloofd, maar wegens uitblijvend succes voor de Britse kust, dook het kleurrijke Nordsee zendschip MEBO II de 23e juli 1970 weer op, wederom nabij Veronica 3 mijl buiten Scheveningen.

Alsof dat Bull Verweij al niet genoeg hoofdpijn bezorgde, werd het rimpelloze Veronica-bestaan van weleer nog verder verstoord met de komst van een derde zendschip. Het ging om de King David, dat met stichtelijke muziek en deels religieuze programma’s (de dominees!) z’n geluk wilde gaan beproeven. Het beoogde radiostation Capital Radio wilde een ander deel van het luisterend publiek aan zich proberen te binden. Wellicht dat Radio Nordsee juist in de komst van dát station - waardoor Veronica toch al niet meer de enige zou zijn - aanleiding zag om alsnog naar de Nederlandse kust terug te keren. De Zwitsers zouden wel zien wat ervan kwam… geld door reclame inkomsten was dat alvast niet!

Vooralsnog gebeurde er verder ook weinig en Bull Verweij liet nog niet van zich horen. Nordsee zond vanaf de MEBO II uitsluitend Engelstalig uit maar in de pers ontstonden wel geruchten over de mogelijke participatie van een Nederlandse organisatie. De naam Kees Manders, entertainer, nachtclubeigenaar en broer van Tom ‘Dorus’ Manders viel in dat verband. Vanaf het nabij gelegen zendschip Norderney klonk op 1 augustus 1970 zoals gebruikelijk de Veronica Top 40, die Lex Harding kort daarvoor in de Hilversumse Lapershoek studio op band had gezet. De retro versie met Ferry Eden hoor je op zaterdag 30 juli 2022 tussen 12 en 15 uur via www.foutemuziekradio.nl en zaterdag 6 augustus 2022 van 14 tot 17 uur via www.miamigoradio.es.


UPDATE 2-8: download hier de Radio Veronica Top 40 van 1 augustus 1970 door Ferry Eden als MP3


Foto: Veronica zendschip Norderney (Copyright: Bruno Brandenberger / Archief: Ferry Eden)

Afbeelding: Veronica Top 40 1 augustus 1970 (Archief: Ferry Eden)

Bron/tekst: Ferry Eden / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel