Zeezender Top 50's op Extra Gold

op .

extragoldlogo2021Om te beginnen op de zaterdag- en zondagochtend een historisch zeezenderuur van 9 tot 10. Uitgezocht en waar nodig bewerkt door Herbert Wentink. Terug in de tijd naar 25 juni 1972 met Tony Berk op en “Berk in uitvoering” op Radio Noordzee Internationaal. Jaap en Jan zorgen daarna voor de typische Extra Gold sfeer; dus even terug naar toen met het geluid van toen. Na FORZA! met Gerrit presenteert Wim van Laar vanaf 13:00 uur weer een historische Top 40. Deze keer is het 1985! Op de Noordzee was het inmiddels toch weer redelijk druk met offshore-stations.


Vanaf de Ross Revenge kwamen Caroline en Monique met vrije geluiden in het Engels en Nederlands, vanaf de Communicator werd West-Europa overspoeld met de op Amerikaanse leest geschoeide sound van Laser 558. De hoogste nieuwe in de Top 40 was op nummer 30 Propaganda - Duel Eye to eye. In de Historische Zaterdagmiddaggebeurtenis van Extra Gold, waarbij onder auspiciën van de Stichting Nederlandse Top 40 ook met regelmaat de bijzondere hit- en tiplijsten aan de orde komen is natuurlijk ook vanaf 16:00 uur het motto "Even terug naar toen". De complete bijbehorende Tipparade met Bert van der Laan uit 1970 is er voor de ware liefhebber, want niet alleen de overbekende hits komen aan bod bij Extra Gold, ook de soms bijkans vergeten tipnoteringen geven kleur aan de complete beleving van de tijd van toen. Gewoon vanaf de originele 45 toeren plaatjes van toen, omdat het kan. Na 18 uur presenteert Martien Engel de roemruchte muziek- en radiohistorie opnieuw in een prettig uurtje Goud van Oud. Alles er op en er aan, dus met leuke terugblikjes naar de radio van toen met vertrouwde jingles, commercials en uiteraard de muziek.
Martien's radiocapriolen worden om 19 uur gevolgd door het programma van Henry Valk; het Platen ABC. Het alfabet is het uitgangspunt voor soms zeer verrassende keuzes voor de hits die op de draaitafel komen.
Daarna is Fred van Veen om 20 uur op de radio. The Memphis Flash, is een radio documentaire over het muzikale leven van Elvis Presley. Ieder lied van Elvis komt in chronologische volgorde voorbij, maar ook de originele versies van die songs!. Van 21 tot 22 uur dan Classic Crooners! A trip down memory lane vanuit Van Veen’s Crooner Café.

Zondagmiddag; Ron is er met De Vinylclub en daarna Zeeklassiekers en andere pareltjes. En uiteraard Pirate Gold.
Om te beginnen ... het zeezenderuur van Herbert Wentink op de zondag neemt de luisteraar mee terug naar roerige periodes met avontuurlijke radio vanaf zee. Een historische uitzending van 26 juni 1978 met Rob Hudson ( Ruud Hendriks ) en “Keukenpret” op Radio Mi Amigo. Na Jaap en Jan is de zondagmiddag weer muzikaal onderhoudend. Ron van der Tuijn is weer present met zijn Vinylclub. De mooiste muziek van toen natuurlijk ook vanaf de geluidsdragers van toen ... vinyl dus !! Daarna geeft Paul van der Mark nog 3 uur gas met het programma 'Zeeklassiekers en andere pareltjes'. De naam zegt het al; Oldies met een hoog zoutwatergehalte ! En zoals elke week is er van 17 tot 19 uur Pirate Gold (productie Peter Vrakking). Met uiteraard de RNI Treiterschijf, de Veronica Alarmschijf, de Monique Satellietschijf en Mi Amigo's Lieveling. De zeezender classic, de radiotune en meer vaste items horen er uiteraard ook bij. En zoals altijd... de hits uit de 60's, 70's en 80's maken een uniek stuk offshore-beleving op zondagmiddag compleet.

's Avonds op zondag meer gerichte Weekend-Hitgevoeligheid met Dave.
Om 19 uur is het tijd voor zondagavond-mastermixer Dave Roest met de Nonstop 80's Top 40. Dit keer het hitjaar 1986.
01 Janet Jackson - What Have You Done For Me Lately
06 Cock Robin - Thought You Were On My Side
07 Mai Tai - Turn Your Love Around
12 Jermaine Stewart - We Don't Have To Take Our Clothes Off
16 Level 42 - Lessons In Love
18 Marvin Gaye - I Heard It Through The Grapevine
22 David Bowie - Underground
26 Wham! - The Edge Of Heaven
31 Chris Norman - Midnight Lady
35 Bananarama - Venus
36 Jaki Graham - Set Me Free
38 Prince - Mountains
40 The Cure - Boys Don't Cry
Alarmschijf: Madonna - Papa Don't Preach (12 inch)

In juli en augustus elke vrijdagochtend een unieke RNI of Radio Mi Amigo Top 50 lijst tussen 9 en 12 uur in Seventies Suite
In het programma 70’s Suite op Radio Extra Gold gaan we deze zomer het zeezender gevoel een extra impuls geven met “De zomer vanaf zee!”. In de maanden juli en augustus gaan we negen keer een Top 50 doen op de vrijdagmorgen van 9.00-12.00 uur. Vier keer de RNI Top 50 (1971-1974) en vijf keer de Mi Amigo Top 50 (1975-1979). Eric van Dongen, Jan Streefland en Gerrit Lettinck klimmen die weken aan boord van de Mebo ll en de MV Mi Amigo. Niet alleen de hits van toen, maar ook het specifieke geluid vanaf de Mebo ll en de MV Mi Amigo met de Top 50 tune’s, de jingles en de reclame boodschappen. Dit zijn de Hitlijsten die deze zomer op vrijdagmorgen tussen 9.00-12.00 uur te beluisteren zijn in 70’s Suite op Radio Extra Gold;

RNI TOP 50 LIJSTEN:
Vr 1 juli RNI Top 50 van 3 juli 1971
Vr 8 juli RNI Top 50 van 8 juli 1972
Vr 15 juli RNI Top 50 van 14 juli 1973
Vr 22 juli RNI Top 50 van 20 juli 1974

RMA TOP 50 LIJSTEN:
Vr 29 juli RMA Top 50 van 12 juli 1975
Vr 5 aug RMA Top 50 van 7 aug 1976
Vr 12 aug RMA Top 50 van 23 juli 1977
Vr 19 aug RMA Top 50 van 19 aug 1978
Vr 26 aug RMA Top 50 van 15 sept 1979

(dit is de allerlaatste uitgezonden Top 50 van RMA)

(NB: bij RMA werden er een door de jaren heen in sommige weken geen Top 50 hitlijsten uitgezonden, daarom lopen enkele weken niet synchroom met de huidige 2022 weken).

Verdere programma's doordeweeks :

Frank van Agtmaal op de vrijdagavond om 18 uur
Frank van Agtmaal maakt elke vrijdagavond van 18 tot 20 uur een nieuwe aflevering van een prima gouwe ouwe chart-programma met daarin highlights van een bepaalde hitlijst van Billboard uit de USA. Vooral uit de Sixties en Seventies, uiteraard ! De grote hits natuurlijk, maar zo nu en dan ook typisch van die plaatjes die alleen maar in dit soort mooie lijsten van toen genoteerd stonden en tegenwoordig op de radio weinig tot geen aandacht meer krijgen. De actuele lijst staat op de site.

Dinsdagavond 21 uur - Peter Leese
Op de dinsdagavonden komt Extra Gold met een show die de liefhebbers van o.a. Motown, Northern soul en R&B uit de 60's en 70's als muziek in de oren moet klinken. De Britse presentator Peter Leese is bijkans vergroeid met deze muziekstromingen; een aanrader voor de ware liefhebbers !

Henry Valk alleen deze maand nog op zondag, maandag, dinsdag, woensdag en vrijdag in de avond,
Chris Hoesen neemt e.e.a. deels over vanaf juli. Naast het Platen ABC op de zaterdagavond. Op zondagavond biedt Henry een podium aan de Beatles met tussen acht en negen de Fab Four Show i.s.m. de Beatles Fanclub Nederland. Ook op maandag, dinsdag en woensdag is het uur tussen acht en negen ’s avonds voor Henry. Dan hoor je afleveringen van HitStory, de historie van de hits met elke week een bepaald thema. Op dinsdag is er de vaste rubriek Muziekvrienden, met afwisselend een bijdrage van popprofessor Peter van Cappelle en USA-kenner Chris Hoesen. Op woensdag is de verjaardagskalender van de pophelden uit de 60s, 70s en 80s de leidraad. En op vrijdagavond gaat Henry's Fifties on Friday heel diep de muziekhistorie in met zelfs ook een drie-draai met nummers uit de jaren 30 en 40.
Chris Hoesen, die al in diverse programma's van Henry een gastrol had (en die al eerder enige tijd actief was voor Extra Gold) zal in ieder geval op eigen wijze vanaf juli de uren op de maandag, dinsdag en woensdag van Henry overnemen.

Elke week weer een opvallende ster of groep van toen in ..... De Artiest van de week
Elke week laten diverse artiesten van naam en faam letterlijk van zich horen via Extra Gold, middels gesproken boodschappen aan de luisteraars om zo hun classics van toen nog eens extra luister bij te zetten. De lijst, een initiatief van Herbert Wentink, is inmiddels meer dan indrukwekkend - een kleine greep : Meat Loaf! , Olivia Newton-John !, The Police !!, Lou Christie, Robert Cray, Q65, Swinging Blue Jeans, Level 42, Grand Funk Railroad, Jay&the Americans, Saskia en Serge, Gloria Gaynor, Helen Shapiro, KC van de Sunshine Band (Harry Wayne Casey), Tavares, Jimmy Bo Horne, Little River Band, Colin Blunstone, Henny Huisman (als drummer van Lucifer), Bolland&Bolland, Korgis, America, Pointer Sisters, Precious Wilson van Eruption, Bonnie Tyler, Europe, Mai Tai, New Seekers, Paul Carrack, Nits, George Baker, Petula Clark, Yardbirds, George McCrae, Poco voorman Rusty Young, Fisher Z (John Watts), The Lovin' Spoonful, The Osmonds (met Merril Osmond), Chris Andrews, Chris DeBurgh, the Fortunes, Connie Francis, Duran Duran, Gino Vannelli, Oscar Benton, Ben Cramer, Champagne, Kool & the Gang (Robert 'Kool' Bell), Graham Gouldman van 10 CC, Bucks Fizz, Kayak - Ton Scherpenzeel, Suzi Quatro, The Flirtations, The Three Degrees, Earth&Fire, Dionne Warwick, The Real Thing, Sailor met George Kajanus, the Animals, Luv' met Marga Scheide, Styx, The Chi-Lites, Tommy James & the Shondells, Rubettes, INXS, the Troggs, Robin Campbell van UB40, Kadanz, Tje Box-Tops (Bill Cunningham), The Manhattans, Lois Lane (Suzanne Klemann), The Ventures, The Bangles, Sally Carr, de onvergetelijke zangeres van Middle of the Road, Maywood met Alice May, Gloria Estefan en The Cats (met Arnold Mühren).

De "Artiest van de week" zaterdag 25 juni tot en met vrijdag 1 juli - SUPERTRAMP ! (John Helliwell)
Voorlopig even weer de laatste artiest van de week ... voor de jaarlijkse zomerstop. Herbert heeft ook deze week weer een zeer bijzondere act uit het hitverleden weten te strikken om persoonlijk de eigen hits van toen aan te kondigen. Alleen de naam SUPERTRAMP heeft al een legendarische klank.En de enorme lijst met classics die deze band heeft afgeleverd heeft uiteindelijk gezorgd voor miljoenen fans en liefhebbers die een groot deel van het repertoire waarschijnlijk bijkans uit het hoofd kennen. Give a little bit, Lady, The logical song, Bloody well right, School, It's raining again, Breakfast in America .... etc. etc. Een opperbeste afsluiter dus van deze reeks Artiesten van de week. De man die met zijn unieke saxofoon-sound kleur gaf aan al deze klassiekers, John Helliwel, zal bij die hits een muzikale groet brengen aan de luisteraars van Extra Gold.

Bron/tekst: Bert van der Laan / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel