Zeezender Uur: Peter van Dam

op .

petervandamorgDit weekend brengt Radio Extra Gold weer veel zeezender geluiden. Met op zaterdag de 'Historische Zaterdagmiddag Gebeurtenis', met iedere week een Radio Veronica Top 40 en Tipparade uit het verleden. Met deze week de Top 40 en Tipparade van half februari 1972. Nog meer zeezender geluiden op zaterdag en zondag in het 'Zeezender Uur' met historische radio programma's van de voormalige zeezenders. Met dit keer Ton Schipper in 1978 op Radio Mi Amigo en Peter van Dam in 1976 op Radio Mi Amigo. En nieuwe afleveringen van Goud van Oud en Pirate Gold.


Zeezenderuren op de vroege zaterdag- en zondagochtend
Extra Gold Historische Zaterdagmiddaggebeurtenis gaat terug naar 1972: Kezinkezonkezinkezonkezink er tegenaan
Om te beginnen op de zaterdag- en zondagochtend een historisch zeezenderuur van 9 tot 10. Uitgezocht en waar nodig bewerkt door Herbert Wentink. Terug in de tijd naar 20 februari 1978 met Ton Schipper en ‘Tussen wal en schip” op Radio Mi Amigo.
Jaap en Jan zorgen daarna voor de typische Extra Gold sfeer; dus even terug naar toen met het geluid van toen (met alles er op en er aan).
Na FORZA! met Gerrit presenteert Jan Hariot vanaf 13:00 uur weer een historische Top 40. Deze keer is het 1972. Op de Noordzee woedde de concurrentiestrijd tussen Veronica en Noordzee om de gunst van de luisteraars in de lage landen en plannen voor diverse andere schepen (waaronder ook weer Caroline) waren al in gevorderde stadia.
Carnaval alom ook nog .... De hoogste nieuwe in de Top 40 was op nummer 16 Adele Bloemendaal - Wat heb je gedaan Daan. Met uiteraard de fraaie tekst van Drs. P. Kedinkedonkedinkedonkeding mijn ome Daan Kezinkezonkezinkezonkezink er tegenaan Kewinkewonkewinkewonkewinke op bezoek Kerinkeronkerinke onderbroek Kriebeldekrats, meer hoeven we niet te zeggen, leuker wordt het nooit weer. Toch?
In de Historische Zaterdagmiddaggebeurtenis van Extra Gold, waarbij onder auspiciën van de Stichting Nederlandse Top 40 ook met regelmaat de bijzondere hit- en tiplijsten aan de orde komen is natuurlijk ook vanaf 16:00 uur het motto "Even terug naar toen". De complete Tipparade van half februari 1972 is er voor de ware liefhebber, want niet alleen de overbekende hits komen aan bod bij Extra Gold, ook de soms bijkans vergeten tipnoteringen geven kleur aan de complete beleving van de tijd van toen. Uiteraard alles weer van het originele vinyl uit de discotheek van Bert van der Laan.
De lijsten staan uiteraard online op www.extragold.nl. Voor mensen die "mee willen lezen". Ook via de Facebook pagina van Extra Gold https://www.facebook.com/extragoldnl.
Na 18 uur presenteert Martien Engel de roemruchte muziek- en radiohistorie opnieuw in een prettig uurtje Goud van Oud. Alles er op en er aan, dus met leuke terugblikjes naar de radio van toen met vertrouwde jingles, commercials en uiteraard de muziek.
Martien's radiocapriolen worden om 19 uur gevolgd door een spiksplinternieuw programma van Henry Valk; het Platen ABC. Met onverwachte en vooral verrassende verborgen pareltjes in de kelder van het hitverleden. In de rubriek Hit Story staat wederom een nieuwe artiest centraal. Dat betekent 3 platen die tesamen een stukje popgeschiedenis vertellen. Kortom, een luistertip. Zaterdagavond zeven uur hier op Extra Gold. Vaste prik: Henry Valk.
Daarna is Fred van Veen terug op de radio. Uit een fonkelnieuw gebouwde studio, die aan alle kanten Elvis ademt. Dus voor de emorme schare aan vaste luisteraars: zet u maar weer schrap voor de wekelijkse 2 uur durende radio-ode aan de King of Rock & Roll. De zaterdagavonden zijn alweer een lichtend baken in de andere 'radiobrij' voor de verstokte Elvis fans. En fans van Fred uiteraard. Ladies and gentlemen: Fred van Veen is 'back in the building'.

Zondagmiddag Ron is er met De Vinylclub en daarna Zeeklassiekers en andere pareltjes en uiteraard Pirate Gold
Het zeezenderuur van Herbert Wentink op de zondag neemt de luisteraar mee terug naar roerige periodes met avontuurlijke radio vanaf zee. Een historisch programma van 21 februari 1976 met Peter van Dam en de “Top 50” op Radio Mi Amigo.
Na Jaap en Jan is de zondagmiddag weer muzikaal onderhoudend. Ron van der Tuijn is weer present met zijn Vinylclub. De mooiste muziek van toen natuurlijk ook vanaf de geluidsdragers van toen: vinyl dus.
Daarna geeft Paul van der Mark nog 3 uur gas met het programma 'Zeeklassiekers en andere pareltjes'. De naam zegt het al: Oldies met een hoog zoutwatergehalte.
En zoals elke week is er van 17 tot 19 uur Pirate Gold (productie Peter Vrakking). Met uiteraard de RNI Treiterschijf van 19 Februari 1972, Three Dog Night met Never Been to Spain, de Monique Satellietschijf van 24 Februari 1985, Foreigner met That Was Yesterday, Mi Amigo's Lieveling voor 25 Februari 1978, Dolly Parton met Here You Come Again en Veronica's Alarmschjf van 19 Februari 1977, Abba met Knowing me knowing you. De Zeezender Classic is U moet wat doen door Rob Out & het Veronica Koor. De Radio Tune is 24 00 24 door Hal Dorado, gebruikt voor actie spots om Radio Veronica te behouden. En de hits uit de 60's, 70's en 80's maken een uniek stuk offshore-beleving op zondagmiddag compleet.

's Avonds op zondag meer gerichte Weekend-Hitgevoeligheid met Dave en Pieter
Om 19 uur is het tijd voor zondagavond-mastermixer Dave Roest met de Nonstop 80's Top 40. Dit keer het hitjaar 1982

( 1) Ph.D. - I Won't Let You Down
( 3) Kim Wilde - Cambodia
( 8) Bucks Fizz - The Land Of Make Believe
(11) Stars On 45 - Stars On Stevie
(13) Tower - See You Tonight
(16) Foreigner - Waiting For A Girl Like You
(20) Shakatak - Easier Said Than Done
(22) Marcia Hines - Many Rivers To Cross
(26) Hall & Oates - I Can't Go For That (No Can Do) (klapper) (12 inch)
(27) The Four Tops - Don't Walk Away
(29) Central Line - Walking Into Sunshine
(38) The Stranglers - Golden Brown
ALARMSCHIJF: ABBA - Head Over Heels

Tot slot is er om 20 uur Pieter Oele's Albumarchief (overigens herhaald op de woensdagavonden voor de liefhebbers). Hierin komt het gedrukte exemplaar van de Top 40 uit 1972 wederom aan bod in de vorm van de LP lijsten. Vaak doet Pieter ook uitstapjes naar de LP charts uit de USA en UK. Deze keer is het de Nederlandse lijst met flink wat 'verzamelaars' in de hoogste regionen. The Concert for Bangla Desh, het driedubbel-album met o.a. George Harrison, Eric Clapton, Billy Preston, Leon Russell en Bob Dylan stond op 1. Verder Alle 13 Goed (ja, toen al) op nummer 2 en De 13 Hits van nu, ook al door diverse artiesten was nummertje 3. Verder Neil Young en Middle of the Road in de Top 5. Gaaf goud op 33 toeren van toen, weer typisch Extra Gold muziek die je alleen hier hoort en altijd weer prettig verrassend. Laat je meenemen op de golven van het verleden dat bij Extra Gold ook herleeft op de late zondagavond in de Extra Gold Zondagavondgebeurtenis.

Frank van Agtmaal op de vrijdagavond om 18 uur
Frank van Agtmaal is de nieuwste versterking in de DJ club van Extra Gold. Frank maakt elke vrijdagavond van 18 tot 20 uur een nieuwe aflevering met daarin highlights van een bepaalde hitlijst van Billboard uit de USA. Vooral uit de Sixties en Seventies, uiteraard. De grote hits natuurlijk, maar zo nu en dan ook typisch van die plaatjes die alleen maar in dit soort mooie lijsten van toen genoteerd stonden en tegenwoordig op de radio weinig tot geen aandacht meer krijgen. Meer over Frank en al zijn radio-activiteiten is te lezen op de Wie-is-Wie pagina op de site.

Vrijdag Gerrit en Eric weer geheel in Seventies sfeer
Het Seventies vrijdagmorgen programma op Radio Extra Gold, 70’s Suite gaat in het vervolg elke eerste vrijdag van de maand terug naar een historische lijst van een al even historisch programma of radiostation uit de Seventies. Dat betekent uiteraard gewoon ook dat al die andere vrijdagen ook van 9 tot 12 uitsluitend Seventies classics te horen zijn bij Gerrit en Eric.

De artiest van de week komende week nu Bonnie Tyler

Sinds enige maanden staat per week een artiest uit het gouden hitverleden centraal in diverse programma's bij Extra Gold, op initiatief van Herbert Wentink. Hadden we al o.a. Swinging Blue Jeans, Jay & the Americans, Gloria Gaynor, Helen Shapiro, Tavares, Little River Band , Mai Tai, New Seekers, Nits, George Baker, Petula Clark, Gino Vannelli, Suzi Quatro, Rubettes en INXS. De komende week komen de hits van Bonnie Tyler met enige regelmaat langs in de programma's. De dame met de fraaie schuurpapieren strot die in de 70's doorbrak met o.a. Lost in France en It's a heartache. Met Total eclipse of the heart schoot ze in de jaren '80 natuurlijk flink raak in de hitlijsten. En zoals je kunt verwachten: Bonnie zelf heeft uiteraard leuke persoonlijke boodschappen aan de Extra Gold luisteraars.

Foto: Peter van Dam bij Radio Mi Amigo (Copyright: Thomas van der Ven)

Bron/tekst: Bert van der Laan / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel