Open dag Radioschip Jenni Baynton

op .

jennibaynton2020Al ruim 15 jaar is het radiolichtschip Jenni Baynton mede beeldbepalend voor de haven van Harlingen. Het imposante schip met vuurtoren en zendmast is nadrukkelijk aanwezig. Afgelopen jaren is het schip van binnen en van buiten volledig gerestaureerd. De LV8 is op zaterdag 7 maart (10.00 - 17.00) voor belangstellenden geopend. De voormalige Lighting Vessel 8 werd in 1949 in Engeland gebouwd om daarna als drijvende vuurtoren dienst te doen op verschillende plaatsen voor de Engelse kust, zoals bijvoorbeeld in de monding van de Thames.


In 1991 werd het schip buiten dienst gesteld omdat moderne navigatiemiddelen de taak van baken op zee overnamen.

Uiteindelijk belandde de LV8 in de Rotterdamse haven waar het werd gebruikt als horecagelegenheid. Het hele oorspronkelijke interieur werd daarvoor gesloopt en aan de buitenkant bleef er ook niet veel over van het origineel. De horeca aan boord werd geen succes. Het schip verpauperde en verviel uiteindelijk tot een illegale stortplaats voor afval.

In 2005 werd het lichtschip door een groepje radiomakers gekocht en naar Harlingen versleept. De bedoeling was enerzijds om het zo veel mogelijk in oorspronkelijke staat te herstellen en anderzijds om aan boord een aantal radiostudio's te maken. Na een eerste aantal verbouwingen kwamen in het noorden van ons land vanaf het schip tussen 2008 en 2018 via de middengolf de programma's van Radio Waddenzee. Nu worden de studio's incidenteel gebruikt door verschillende radiostations om er speciale programma's te maken.

De eerste grote restauratie heeft ruim 10 jaar geduurd. Een groep vrijwilligers heeft zich hiervoor ingezet. Het schip is nu van binnen weer zoals de originele LV8 was. Hutten, verblijfsruimten, kombuis, sanitaire voorzieningen: kortom alles wat een bemanning nodig heeft. Maar ook het 'vaartuig' zelf is weer door een ringetje te halen. Een paar voorbeelden: het indrukwekkende ankersysteem werkt weer en de vuurtoren kan weer worden ontstoken. Alle buitendekken zijn weer zoals ze ooit op zee waren.

Het lichtschip kan op zaterdag 7 maart 2020 tussen 10.00 en 17.00 uur door belangstellenden van binnen en van buiten worden bekeken. Medewerkers geven graag tekst en uitleg.

Daarnaast is deze 'open dag' meteen ook het startschot voor de volgende fase in de toekomstplannen: aan boord komen 'multifunctionele' ruimten voor bijvoorbeeld vergaderingen, exposities en groepsbijeenkomsten. Ook komt er een overnachtingsmogelijkheid voor bezoekers. Voor de verdere ontwikkeling van deze plannen komen de huidige beheerders graag in contact met creatieve mensen die die willen meehelpen en meedenken. De open dag kan daarvoor een mooi startpunt zijn.

De LV8 Jenni Baynton ligt in Harlingen in de Nieuwe Willemshaven/Vluchthaven tegenover het nieuwe visrestaurant 'Vitamine Zee'.

Foto: Radioschip Jenni Baynton (Copyright: Stichting Vrienden van het Lichtschip)

Bron/tekst: Hans Knot / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel