Augustus zeezender maand

op .

veronica4ROOok deze week weer veel 'zeezender geluiden' op Radio Extra Gold. Op woensdag 14-8 de UK Top 67, omdat het die dag 52 jaar geleden is dat de Engelse zeezenders moesten sluiten.  Op donderdag 15-8 is voormalig Mi Amigo DJ Frans van der Drift live te horen. Op zaterdag 17-8 en zondag 18-8 om 9 uur een historisch programma van de zeezenders. Zaterdag 17-8 in de Historische Zaterdagmiddag Gebeurtenis de Top 40 en Tipparade van week 33 in 1977. Ook op zaterdag 17-8: 'Het geluid van de Zeezenders' en er kan nu gestemd worden voor de Zeezender Top 74!


Zeezenderuren op de vroege zaterdag- en zondagochtend
Extra Gold Historische Zaterdagmiddaggebeurtenis gaat terug naar augustus 1977, Gerrit gaat 'terug naar zee'.
Om te beginnen op de zaterdag- en zondagochtend een historisch zeezenderuur van 9 tot 10. Uitgezocht en waar nodig bewerkt door Herbert Wentink. Terug in de tijd naar 10 augustus 1974 met Tom Collins en “De Tipparade” op Radio Veronica.
Jaap en Jan zorgen daarna voor de typische Extra Gold sfeer; dus even terug naar toen met het geluid van toen (met alles er op en er aan).
Tot eind augustus presenteert Gerrit Lettinck in Forza, elke zaterdagmiddag tussen 12.00-13.00 uur "Het Geluid van de Zeezenders"! 31 augustus is het 45 jaar geleden dat Radio Veronica en Radio Noordzee de uitzendingen vanaf zee moesten staken. Muzikale herinneringen uit de roemruchte periode van deze historische en indrukwekkende radiostations die uitzonden vanaf de zendschepen Nordeney en Mebo ll. Het Geluid van de Zeezenders met de muziek, tunes, jingles, radiospots en actie promo’s.Daarbij natuurlijk alle bekende, maar ook minder bekende reclamespots. En dat allemaal in studiokwaliteit!
Daarna presenteert Peter Hoogwerf vanaf 13 uur weer een historische Top 40. Deze keer is het 1977. Veronica was net 'aan land' als VOO en pakte uit met een memorabele TV uitzending waarbij de Norderney nog eens naar ligplaats voor de kust werd gesleept. Als passend decor om nog eens met enige weemoed duidelijk te maken wat radiominnend Nederland toen al 3 jaar kwijt was. Natuurlijk was er nog wel zeker offshore radio te beluisteren, want Radio Mi Amigo en Caroline verzorgden nog dagelijks hun programma's op de vertrouwde AM. Waarbij zeker de live programmering van boord voor veel luisteraars nog steeds als een hoogtepunt in de radiogeschiedenis wordt gezien.
De hoogste nieuwe was op 22 Alessi - Oh Lori (de zingende muzikale tweeling Billy en Bobby, die daarna voornamelijk in reclame- en jinglebusiness hun producties bijzonder succesvol wisten te exploiteren).
In de Historische Zaterdagmiddaggebeurtenis van Extra Gold, waarbij onder auspiciën van de Stichting Nederlandse Top 40 ook met regelmaat de bijzondere hit- en tiplijsten aan de orde komen is natuurlijk ook vanaf 16 uur het motto "Even terug naar toen". De complete Tipparade van week 33 1977 is er voor de ware liefhebber, want niet alleen de overbekende hits komen aan bod bij Extra Gold; ook de soms bijkans vergeten bescheiden tipnoteringen geven kleur aan de complete beleving van de tijd van toen. Met, net als in de Top 40, gewoon alle singles vanaf het originele vinyl uit het singles-archief van- en met Bert van der Laan.
De lijsten staan uiteraard online op www.extragold.nl en de Facebook pagina van Extra Gold https://www.facebook.com/extragoldnl.
Na 18 uur presenteert Martien Engel de roemruchte muziek- en radiohistorie opnieuw in een prettig uurtje Goud van Oud. Alles er op en er aan, dus met leuke terugblikjes naar de radio van toen met vertrouwde jingles, commercials en uiteraard de muziek. Martien's radiocapriolen worden om 19 uur door door "Ja dat is Peter", waarin na half acht 2 muzikale familieleden; deze week Donny Osmond en zusje Marie Osmond. Daarna neemt Fred van Veen het stokje over met de Tand des Tijds en het vervolg van het muzikale verhaal van de originals van Elvis gekoppeld aan fraaie covers van diverse artiesten van de Presley standards.

Zondagmiddag Ron is er met De Vinylclub en daarna Zeeklassiekers en andere pareltjes en uiteraard Pirate Gold
Het zeezenderuur van Herbert Wentink op de zondag neemt de luisteraar mee terug naar lang vervlogen AM radiotijden vanaf zee; 11 augustus 1974 met Rob Out en “De Rob Out Show” op radio Veronica.
Na Jaap en Jan is de zondagmiddag weer muzikaal onderhoudend. Ron van der Tuijn is als vanouds present met zijn Vinylclub. De mooiste muziek van toen natuurlijk ook vanaf de geluidsdragers van toen: vinyl dus.
Daarna geeft Paul van der Mark nog 3 uur gas met het programma 'Zeeklassiekers en andere pareltjes'. De naam zegt het al; Oldies met een hoog zoutwatergehalte!
En uiteraard is er Pirate Gold (productie Peter Vrakking) tussen 17 en 19 uur. Deze week met de Radio Noordzee Treiterschijf van 18 Augustus 1973, I'm Gonna Love You Just A Little More, Baby door Barry White, de Radio Monnique Satellietschijf van 16 Augustus 1986, A Dirty Mind Is a Joy Forever door Vitesse, Mi Amigo's Lieveling van 21 Augustus 1976, Here Comes the Sun door Steve Harley & Cockney Rebel en de allerlaatse plugplaat van een Nederlandse zeezender, de Radio 819 Satelietschijf van 13 augustus 1989 Gel erover door Frankie Boy. Omdat het precies dertig jaar geleden is dat het Nederlandse zeezender hoofdstuk definitief werd afgesloten deze keer 2 radio tunes. In het eerste uur de volledige versie van Terrahawks door Richard Harvey, de station tune van Radio Monique. In het 2de uur de volledige versie van Hi-Tec Heroes door Ad Visser, de station tune van Radio 819, de laatste zeezender van Nederland. En natuurlijk de hits uit de Top 40 van week 33 uit de jaren 60, 70 en 80.

's Avonds op zondag meer gerichte Hitgevoeligheid
Om 19 uur weer "Ja dat is Peter", waarin "De muziek van..." met deze week Bernard Edwards & Nile Rodgers; zij schreven niet alleen voor Chic, maar ook o.m. voor Sister Sledge, Diana Ross en Carly Simon. Om 20 uur wordt de avond vervolgd door zondagavond-mastermixer Dave Roest met de Nonstop 80's Top 40. Dit keer het hitjaar 1984.

( 1) Frankie Goes To Hollywood - Two Tribes
( 2) Bronski Beat - Smalltown Boy
( 6) Evelyn Thomas - High Energy
(10) Prince & The Revolution - When Doves Cry
(11) Pointer Sisters - Jump (For My Love)
(16) Ray Parker Jr. - Ghostbusters (12 inch)
(17) Sade - When Am I Going To Make A Living
(23) Ruud Gullit - Not The Dancing Kind
(26) Phil Fearon & Galaxy - Everybody's Laughing
(28) Alison Moyet - Love Resurection
(33) A Flock Of Seagulls - The More You Live, The More You Love (klapper)
(34) Split Enz - Message To My Girl
(37) Gary Low - La Colegiala
(38) Tracey Ulmann - Sunglasses

Tot slot is er Pieter Oele's Albumarchief. Hierin komt het gedrukte exemplaar van de Top 40 uit week 33 1977 wederom aan bod in de vorm van de LP lijsten. Vaak doet Pieter ook uitstapjes naar de LP charts uit de USA en UK. Deze keer is het de Amerikaanse Billboard lijst van toen o.m. grote namen als Fleetwood MAc, Crosby Stills & Nash, Barbra Streisand, Star Wars, James Taylor en Peter Frampton in de Top 6. Gaaf goud op 33 toeren van toen, weer typisch Extra Gold muziek die je alleen hier hoort en altijd weer prettig verrassend. Laat je meenemen op de golven van het verleden dat bij Extra Gold ook herleeft op de late zondagavond in de Extra Gold Zondagavondgebeurtenis.

De Zeezender Top 74 editie 2019
Op zondagmiddag 1 september zendt Extra Gold de inmiddels traditionele Zeezender Top 74 uit. Dé lijst waarin luisteraars kunnen stemmen op die platen, tunes etc. die het offshore-radio-gevoel het allerbeste weergeven. De ultieme herinneringen aan een roemrucht radioverleden, dat door onder andere Extra Gold overigens nog gewoon dagelijks levend wordt gehouden. Op de site www.extragold.nl is inmiddels de mogelijkheid weer open om te gaan stemmen voor de lijst, die wordt uitgezonden op wat voor veel luisteraars van toen 'The Day After' is. Zondag 1 september klinken de hele middag ruim 7 uur lang, van 12 tot 19 uur, alle zeezenderklassiekers weer uit de speakers van Extra Gold. Stemmen kan door op de banner op de site te klikken. Men wordt dan meteen doorverwezen naar de persoonlijke stemlijst die simpel ingevuld en ingestuurd kan worden.

Ook Zeezendergeluiden op woensdagmiddag / - vooravond 14 augustus bij Extra Gold terug naar 1967
Op woensdagmiddag 14 augustus gaat Extra Gold terug naar alweer 52 jaar geleden. Toen werd het einde van de Britse offshore zenders een feit. Als ware Asterix ging Caroline natuurlijk stug door, tot de 'middelen' een klein jaar later echt waren opgedroogd. De inspirerende periode van de Engelse zenders (zeker ook voor de Nederlandse stations tot ver in de jaren '70) wordt opnieuw tot leven gewekt door Paul van der Mark en Bert van der Laan op de woensdagmiddag en - vooravond. Van 16 tot 20 uur komen de beste 67 UK hits van 1967 langs in een een 4 uur durend programma waarin naast de herkenbare muziek uit die periode natuurlijk ook een veelheid aan jingles en geluidsfragmenten uit de memorabele tijd ten gehore zal worden gebracht. Big L, Swinging Radio England, Radio City, Britain Radio, het is weer even Offshore Sixties Tijd bij Extra Gold op 14 augustus.

We beginnen om 12 uur met radioherinneringen van toen.
- 1966 Gary Stevens Roger Day Swinging Radio England
- 23 juli 1967 Keith Skues Radio London
- Radio Essex The Rusty Ships - Radio London documentary
- Februari 1967 Radio Caroline South Steve Young

UK Top 67 van 1967
01 Engelbert Humperdinck Release Me
02 Engelbert Humperdinck The Last Waltz
03 Scott Mckenzie San Francisco (Be Sure To Wear Some Flowers In Your Hair)
04 Procol Harum A Whiter Shade Of Pale
05 Engelbert Humperdinck There Goes My Everything
06 Sandie Shaw Puppet On A String
07 The Monkees I'm A Believer
08 The Bee Gees Massachusetts
09 Nancy Sinatra & Frank Sinatra Somethin' Stupid
10 The Beatles All You Need Is Love
11 Tom Jones I'll Never Fall In Love Again
12 The Tremeloes Silence Is Golden
13 The Foundations Baby Now That I've Found You
14 Petula Clark This Is My Song
15 Anita Harris Just Loving You
16 Keith West Excerpt From 'A Teenage Opera'
17 The Mamas & The Papas Dedicated To The One I Love
18 Tom Jones Green Green Grass Of Home
19 Vikki Carr It Must Be Him (Seul Sur Son Etoile)
20 Vince Hill Edelweiss
21 The Move Flowers In The Rain
22 Traffic Hole In My Shoe
23 Long John Baldry Let The Heartaches Begin
24 The Beatles Penny Lane / Strawberry Fields Forever
25 Frankie Vaughan There Must Be A Way
26 The Monkees Alternate Title
27 The Beatles Hello Goodbye
28 The Turtles She'd Rather Be With Me
29 The Kinks Waterloo Sunset
30 Harry Secombe This Is My Song
31 The Small Faces Itchycoo Park
32 Val Doonican If The Whole World Stopped Loving
33 Cat Stevens Matthew And Son
34 Dave Clark Five Everybody Knows
35 The Monkees A Little Bit Me A Little Bit You
36 Dave Dee Dozy Beaky Mick & Tich Zabadak!
37 The Dubliners Seven Drunken Nights
38 The Tremeloes Even The Bad Times Are Good
39 Stevie Wonder I Was Made To Love Her
40 Jimi Hendrix Experience Purple Haze
41 Topol If I Were A Rich Man
42 Diana Ross & The Supremes Reflections
43 The Hollies Carrie-Anne
44 The Move Night Of Fear
45 The Rolling Stones Let's Spend The Night Together
46 Dave Davies Death Of A Clown
47 The Seekers Morningtown Ride
48 The Beach Boys Then I Kissed Her
49 The Herd From The Underworld
50 Arthur Conley Sweet Soul Music
51 The Supremes The Happening
52 Flowerpot Men Let's Go To San Francisco
53 The Box Tops The Letter
54 Troggs Love Is All Around
55 Alan Price Set Simon Smith And The Amazing Dancing Bear
56 The Seekers Georgy Girl
57 Manfred Mann Ha Ha Said The Clown
58 The Tremeloes Here Comes My Baby
59 The Royal Guardsmen Snoopy Versus The Red Baron
60 The Kinks Autumn Almanac
61 The Hollies On A Carousel
62 Tom Jones Funny Familiar Forgotten Feelings
63 Cliff Richard The Day I Met Marie
64 Whistling Jack Smith I Was Kaiser Bill's Batman
65 Alan Price Set The House That Jack Built
66 Nancy Sinatra / Nancy Sinatra & Lee Hazlewood You Only Live Twice / Jackson
67 Pink Floyd See Emily Play

Foto: Radio Veronica op zee (Archief: Offshore Radio Archive / Rob Olthof)

Bron/tekst: Bert van der Laan / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel