Mi Amigo Top 50 1974 vanaf MV Castor

op .

miamigo1974piet treffersZomer 1974 lagen er voor de kust van Scheveningen drie radiozendschepen, die van Radio Veronica, Noordzee, Mi Amigo & Caroline. Voor de Belgisch-Zeeuws Vlaamse kust was er ook nog het vierde zendschip, dat van Radio Atlantis. Het waren de nadagen van deze zeezenders voor de Nederlandse kust. Niemand wist nog dat het daar met ingang van 1 september 1974 was afgelopen. Op de M.V. Mi Amigo werd gewerkt aan een tweede livestudio. (Update 6-6: 2 downloadlinks MA Top 50, studioversie en de uitzending met de generator storing).


Daarmee ontstond de mogelijkheid om met de twee studio’s twee zenders naast elkaar te gebruiken op de M.V. Mi Amigo. Daar had begin zomer 1974 bijna een coupe plaats gehad uit onvrede met de bedenkelijke leefsituatie, het gebrek aan koers van Caroline en vooral het uitblijven van betalingen. Nu was de rust hersteld en kwamen de Engelstalige uitzendingen weer hoofdzakelijk vanaf het schip. Behalve die van Andy Archer en Graham Gill, die aan land opnamen. De programma’s van Mi Amigo kwamen uit de centrale studio in Breda (Peter van Dam, Norbert, Mike Moorkens, Haike Debois, Wil van der Steen), of de studio’s in Culemborg (Ad Petersen en Frans van der Drift) en Enschede (Joop Verhoof en Bert Bennett).

Mi Amigo-baas Sylvain Tack was voor de helft eigenaar van het zendschip, Ronan O’ Rahilly voor de andere helft. Mi Amigo huurde daarnaast de zender van de Caroline baas en omdat er aan zijn zijde zelden geld verdiend werd, moesten dat vrijwel volledig uit de reclame inkomsten van het Vlaamse radiostation komen. Sylvain Tack had zich erover beklaagd dat die inkomsten achterbleven bij de populariteit van het station en - vooral in België - de goede luistercijfers. Daarom werd het format van Mi Amigo in de late lente van 1974 drastisch veranderd. Er werden toen voor minstens de helft Vlaamse en Nederlandse producten gedraaid, wat ten dele het nieuwe publiek aantrok dat eerder bij Veronica en Noordzee maar nauwelijks aan bod kwam. Er kwamen steeds meer adverteerders en ook de platenmaatschappijen zagen hun kansen om bij Mi Amigo tegen betaling producties uit de NederBel te promoten. In de Top 50 van 14 juli 1974, zijn er dan ook 14 Belgische en 13 Nederlandse producties te vinden, zowat de helft van de hitlijst!

De retro Top 50 van 14 juli 1974 is 26 mei 2019 – zoals meestal op de laatste zaterdagmiddag van de maand - tussen 12 en 3 via www.foutemuziekradio.nl te beluisteren. Een andere versie van diezelfde Top 50 is er een week later, zaterdagmiddag 1 juni tussen 2 en 5 uur. Die komt vanaf het tijdelijke zendschip Castor tijdens de Havenfeesten in Blankenberge.

Op dat zendschip is er van 30 mei tot en met 2 juni ook de mogelijkheid om de Mi Amigo usb-stick aan te schaffen met daarop 27 retro Mi Amigo Top 50 afleveringen en de gesproken geschiedenis van Mi Amigo t/m 1978. Bovendien kan er op de Castor bij Ferry Eden worden ingetekend op het grote Mi Amigo-boek, dat op het eind van deze zomer verschijnt. Als bewijs van contante betaling krijg je dan een speciale oranje Mi Amigo kaart met logo en bestelnummer. Voor meer informatie over de prijs en (andere) bestelwijze kijk (vanaf 30 mei) op www.miamigoboek.eu of mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Weblink: Radio Mi Amigo Top 50 14 juli 1974 PDF file


UPDATE 6-6: download hier de STUDIOVERSIE van de Mi Amigo Top 50 van 14 juli 1974 door Ferry Eden voor uitzending vanaf de MV Castor

UPDATE 6-6: download hier de uitzending van de Mi Amigo Top 50 van 14 juli 1974 door Ferry Eden vanaf de MV Castor met GENERATOR STORING


Foto: zendschip Mi Amigo in 1974 voor de Nederlandse kust (Copyright: Piet Treffers)

Bron/tekst: Ferry Eden / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel