Radio Mi Amigo in 1974

op .

miamigoboysDoor een mastbreuk op de M.V. Mi Amigo was de nieuwe, gelijknamige zeezender van Sylvain Tack niet op 1 november 1973 gestart maar 2 maanden later. Tot die tijd was het grotendeels stil gebleven op de 259 meter middengolf. In die twee maanden van oliecrisis werd daarmee 40.000 liter dieselolie bespaard op het zendschip M.V. Mi Amigo. Maar vanaf 1 januari 1974 was daar officieel Radio Mi Amigo gestart. Drie maanden later, ten tijde van deze Joepie Top 50, was het station goed op dreef en ook aan de oliecrisis was in maart een eind gekomen. (Update: 2-4)


De startproblemen waren overwonnen en Mi Amigo was vooral in België razend populair en had er veel luisteraars. Veel meer dan Radio Atlantis, de ander Vlaamse zender die uitzond vanaf de “Jeanine” voor de Zeeuws Vlaamse kust. Welgeteld lagen er dus inmiddels vier zeezenders voor de Nederlandse kust!

De Joepie Top 50 werd bij Mi Amigo aan het begin van elke zondagmiddag uitgezonden en was voordien door Ad Petersen opgenomen in zijn eigen studio in Culemborg. Hij was al enkele jaren in dienst van de NOS en produceerde op Hilversum III de programma’s van Joost den Draaijer en Felix Meurders. In het programma van de laatstgenoemde was hij onder eigen naam (Ad Roland) op 20 maart 1974 uitgebreid aan het woord geweest over Vlaamse muziek en Radio Mi Amigo. Een paar dagen voordien had presentator Eddy Emmery dat station verlaten en zijn vervanger was Peter van Dam. Zanger Paul Severs - die wekelijks meerdere programma’s verzorgde - beperkte zich voortaan tot een zondagochtend uur per week. De zeventig jarige Paul Severs ligt op dit moment helaas in het ziekenhuis met ernstige hartproblemen.

Op de M.V. Mi Amigo had de naam Radio Seagull plaats gemaakt voor Radio Caroline, het station dat zijn tiende verjaardag vierde. Er waren ondertussen ook Engelstalige avonduitzendingen, van Radio Mi Amigo Internationaal, live verzorgd door onder meer Brian Anderson en Norman Barrington. De Nederlandstalige Mi Amigo uitzendingen werden niet langer in het Haagse Caroline House opgenomen, maar in de nieuwe studio’s boven de Bredase platenzaak Spronk. Daar werkten Norbert, Wil van der Steen, Mike Moorkens en Peter van Dam. Frans van der Drift nam op bij Ad Petersen in Culemborg en Bert Bennett en Joop Verhoof namen ondertussen op in een eigen studio in Enschede. Elke week leverden zij hun programma’s in tijdens de dj-vergadering in Breda, waarna alle banden naar de tender en vervolgens naar de M.V. Mi Amigo gingen. Daar was op 29 maart 1974 de Nederlandse kok Paul Brand aan boord gekomen en presenteerde live het eerste half uurtje van Mi Amigo tussen 6 en half 7 vóór het gospelprogramma van Johan Maasbach.

Een man van grote verdienste achter de schermen bij Mi Amigo, is Eddy Govert (Eddy van Mouffaert). In de Start-geluidsstudio’s van Sylvain Tack in Buizingen was hij bedenker en maker van de Mi Amigo jingles en veel reclames van het station. In deze Mi Amigo Joepie Top 50 aflevering 13 van 31 maart 1974 komen veel van zijn producties voorbij. Eén van de reclames is bijvoorbeeld voor zijn accordeon muziek als “Le grand Julot”. Achter Ronald en Donald in de Top 10 zit alweer Eddy Govert, die met ‘Kwek kwek kwek” in allerlei landen en onder verschillende titels een enorme hit had. Veel andere Top 50 platen zijn eveneens verassend - ook voor Ferry Eden zèlf - want met alle Belgische producties is deze bepaald anders dan de vergelijkbare lijsten van Noordzee en Veronica. Zorg dus dat je ‘m beluistert via www.foutemuziekradio.nl op zaterdag 30 maart 2019 tussen 12 en 3 uur.

Weblink: download hier de Radio Mi Amigo Joepie Top 50 van 31 maart 1974 als PDF file

UPDATE 2-4: download hier de Radio Mi Amigo Joepie Top 50 van 31 maart 1974 door Ferry Eden als MP3 file

Bron/tekst: Ferry Eden / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel