Ferry Eden's Mi Amigo Top 50

op .

ferry1Toen ik op 24 oktober 1977 voor het eerst richting de M.V. Mi Amigo vertrok, had ik geen idee, dat ik pas in februari 1978 weer thuis zou terugkeren. Nog minder had ik me voorgesteld wat me er op het zendschip te wachten zou staan. Kort samengevat was er nauwelijks een slechtere start te bedenken. Jawel, ik was er op voorbereid dat het zendschip geen luxe kende. Ik was er door Bart van Leeuwen en Frans van der Drift ook voor gewaarschuwd dat het schip in bedenkelijke staat verkeerde en de waterpompen regelmatig draaiden. (Update: 5-3)


Maar vrijwel lege voorraadkasten, slechte drinkwaterkwaliteit, moeizame bevoorrading, regelmatig uit de lucht door gebrek aan dieselolie, storingen of hevige stormen en erger nog meer dan de helft van de collega’s was om al die redenen opgestapt: ik had het niet kunnen bedenken.

ma180378aMet de start van 1978 waren er nog twee boord dj’s en die zaten allebei aan boord: Herman de Graaf en Ferry Eden. Omdat ik het toenmalige record-aan boord-zitten onder de Nederlandse dj’s ging verbreken gaf ik via de 27mc aan de organisatie het telefoonnummer van Rob Hudson door. Hij zat vlakbij mijn woonhuis in Utrecht op de school voor journalistiek, draaide op mijn Utrechtse piratenzender en kwam op mijn voordracht 14 januari aan boord. Na mijn vertrek in februari 1978 kwamen er nog twee nieuwe boord dj’s, eerst Dick Verheul en in maart Johan Visser. Vanwege hun inwerkperiode kreeg ik wat langer vrijaf. Bovendien was ik naar Playa d’Aro op vakantie gegaan om als eerste van de boord dj’s kennis te maken met de nieuwe collega daar: Ton Schipper. Na een avondje stappen maakten we samen de reclamespot voor L’Esquinade. Je hoort ‘m in deze Top 50 van 18 maart 1978.

ma180378bIn die Top 50 valt op dat veel reclames zijn ingesproken door Patrick Valain. Marc Jacobs grapte daar wel over, dat deze Mi Amigo organisator bijna meer zendtijd had dan de dienst doende dj. Ex-Mi Amigo Frank van der Mast, inmiddels goed voor 2 uurtjes AVRO-maandag op Hilversum 3, was in een gesproken brief aan de organisatie in Spanje minder vleiend. Volgens hem was het aan boord een puinhoop en waren de liveprogramma’s beneden alle peil. ‘Het zijn programma’s waar totaal geen inhoud in zit, de jongens weten werkelijk niet waar ze over moeten praten en dat gebeurt dan ook nog met een vreselijk Amsterdams accent. … Het nieuws is niet om aan te horen, als het er al is en dan zit ook de heer Valain er nog de hele dag met reclamespotjes. Dat is werkelijk helemaal niet te geloven en niet om aan te horen.’ Zelf had ik najaar 1977 als beginnend dj op Mi Amigo ook te maken gehad met zijn minder vleiende uitlatingen. Maar ditmaal sloeg het op de Amsterdammers: Rob Hudson, Herman de Graaf en Johan Visser. Ik kreeg er weinig van mee, want ik keerde pas in april 1978 weer terug op het zendschip.

Dat er door organisator Patrick Valain - aanvankelijk met geld van Sylvain Tack - in deze lente van 1978 een nieuw zendschip was aangekocht, was ons volkomen onbekend. Voorlopig kwam het geluid van zee nog van het oude schip met ’s avonds en ’s nachts Radio Caroline en overdag Radio Mi Amigo. Op zaterdag was er de Top 50 met op deze 18e maart 1978 maar liefst 11 nieuwe platen en 10 voormalige Lievelingen. Vanwege de vele, lange reclames en platen werd de lijst in vier uur gedraaid worden, tussen 11 en 3. Op zaterdag 2 maart 2019 – met minder reclames per uur en wat ingekorte platen – wordt deze retro Top 50 via www.foutemuziekradio.nl uitgezonden tussen 12 en 3 uur, presentatie Ferry Eden.

Update 5-3: download hier de Mi Amigo Top 50 van 18 maart 1978 door Ferry Eden

Bron/tekst en afbeeldingen: Ferry Eden / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel