Laatste Joepie Top 50 januari 1975

op .

ferryeden2018oktZaterdag 2 februari 2019 is via foutemuziekradio.nl de Joepie Top 50 van 19 januari 1975 te beluisteren. Het was eigenlijk de bedoeling deze afgelopen zaterdag 26 januari uit te zenden, maar dat lukte niet vanwege griep en stemproblemen bij Ferry Eden. Indertijd was de presentatie op Radio Mi Amigo, eveneens tussen 12 en 15 uur, in handen van Peter van Dam. Het afscheid van de naam Joepie Top 50 en het van oorsprong aan Mi Amigo verbonden blad, was duidelijk de opmaat naar wat ging komen. (Update 2-2: downloadlink)


Al na het van kracht worden in Nederland van de anti zeezenderwet, kwam daar een eind aan de legale mogelijkheden. Reden voor Radio Veronica, Noordzee en Atlantis - met hun kantoren en studio’s in respectievelijk Hilversum, Naarden en Oostburg - om ermee te stoppen. Mi Amigo en Caroline gingen na 31 augustus 1974 voor de Britse kust door met uitzenden, maar aan de studiomogelijkheden in Breda en Den Haag was een eind gekomen. De Mi Amigo dj’s namen voorlopig verspreid over drie geheime studio’s in Vlaanderen hun programma’s op.

Begin 1975 werden de programma’s zonder datumvermelding en werd gedaan alsof deze in Spanje waren geproduceerd. Sylvain Tack, die daar een vakantieverblijf had op bovenop de heuvel Mas Nou in Playa d’Aro, wist dat hij met Mi amigo uiteindelijk écht naar Spanje zou moeten uitwijken. In eerste instantie wilde hij kiezen voor Bilbao, maar bevoorrading van daaruit naar de M.V. Mi Amigo in de Thamesmonding was te omslachtig. Dus werd van dat plan afgezien en Maurice Bokkebroek kreeg opdracht om in op de Mas Nou twee studio’s in te richten voor als de nood aan de man was.

Als offer voor het doorgaan met Mi Amigo en consequentie van werken in de illegaliteit moest Sylvain Tack afscheid nemen van België en de bedrijven die hij daar bezat. De Suzywafel fabriek stond begin 1975 voor verkoop in de etalage. Zijn muziekindustrie in Buizingen werd verkocht aan Johnny Hoes en diens platenmaatschappij Telstar in Weert. Het tienerblad Joepie inclusief hoofdredacteur Guido van Liefferinge had Sylvain Tack al overgedaan aan uitgeverij Sparta, eigenaar van het concurrerende en verlieslatende blad Hitorama.

Met deze laatste Joepie Top 50 werd ook de directe band met radio Mi Amigo verbroken. Het blad moest immers buiten schot te blijven bij acties tegen Mi Amigo, die niet konden uitblijven. Naar verluid was Sylvain Tack hiervoor ook gewaarschuwd, maar ongetwijfeld had hij het zelf ook al zien aankomen. In verband daarmee, werd de studio ten huize van Norbert en die in Merksem waar Joop Verhoof opnam ontmanteld en ondergebracht in Opbrakel. Nu namen alle dj’s op in het onopvallende vakantieverblijf van reclamewerver Marcel Sieron. Maar net voordat er naar Spanje kon worden uitgeweken, was er op 17 februari 1975 die inval. Daarbij werden onder meer Peter van Dam en Marcel Sieron gearresteerd. De andere medewerkers konden naar Playa d’Aro ontkomen!

Uit de periode net voordien de laatste Joepie Top 50 van 19 januari 1975, met ook nu weer de platen, jingles en reclames die toen actueel waren. Mis ‘m niet, zaterdag 2 februari 2019 tussen 12 en 15 uur bij www.foutemuziekradio.nl.

Weblink: De laatste Joepie Top 50 van 19 januari 1975 als PDF file

Update 2-2: Download hier de Joepie Top 50 van 19 januari 1975 als MP3 file

Bron/tekst: Ferry Eden / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel