Nooit uitgezonden Radio Mi Amigo Top 50

op .

ferry241278aOp zaterdag 29 december 2018 presenteert Ferry Eden via www.foutemuziekradio.nl de Belgische Nationale Hitparade van veertig jaar geleden. Deze lijst was op 7 oktober 1978 de voortzetting van de Mi Amigo Top 50, maar werd slechts tweemaal uitgezonden vanaf de M.V. Mi Amigo. Op 20 oktober had de laatste MAN-generator het begeven en viel het schip stil. De voorbereidingen in Griekenland aan het nieuwe Mi Amigo schip M.S. Magdalena, hadden helaas een grote vertraging opgelopen. Ondertussen raakte Sylvain Tack op zijn Spaanse adres in ballingschap vleugellam.


De Minister van Cultuur van Spanje deelde hem schriftelijk mee, dat medewerking aan Radio Mi Amigo of enig andere zeezender niet langer was toegestaan. Spanje - in het tijdperk na Generaal Franco - zocht immers aansluiting bij de EU. In dat verband kon het land niet anders dan zich schikken naar een toekomstige ondertekening van het Europese anti zeezender verdrag van Straatsburg.

Nu Mi Amigo niets meer betaalde had Ronan o’Rahilly een zendschip dat niet uitzond en geld had hij niet. Met het voorschot van Willem van Kooten had hij in oktober zijn schulden afbetaald maar Radio Hollandia was er niet gekomen. In een telefoongesprek met Ferry Eden, stelde Ronan begin december voor om oude Mi Amigo adverteerders te interesseren om geld te steken in het schip en een Nederlandse service van Caroline te beginnen. Dat zag Ferry niet zitten; het twee uur lange collect-call gesprek (GB-NL) was overigens wel voor zijn rekening.

Spoedig kwam er een andere oplossing via Radio Delmare. Na het verlies van hun zendschip Aegir op 11 september 1978 hadden ze in november een nieuw schip gekocht en aan de ‘Epivan’ werd volop gewerkt. Organisatoren Gerard van Dam en Fred Bolland spraken met Ronan af dat ze een nieuwe generator én dieselolie naar de M.V. Mi Amigo zouden brengen. Totdat hun eigen schip gereed was, zou Delmare dan gedurende een paar maanden vanaf het Carolineschip gaan uitzenden.

ferry241278bSylvain Tack, nog steeds voor de helft eigenaar van het Carolineschip dreigde - net als een paar maanden voordien met Hollandia - de oude schuit binnen te laten slepen als Delmare vanaf de M.V. Mi Amigo zou gaan uitzenden. Met een gehuurde generator verliet de Epivan op 19 december 1978 overhaast de haven, vanwege een naderende politie inval. Gelegenheid om ook nog de dieselolie in te slaan was er niet. Delmare leverde dus alleen de generator en dat overzetten van de Epivan naar de M.V. Mi Amigo zorgde ook nog eens voor behoorlijke schade aan het oude zendschip.

Ronan was behoorlijk boos over de schade en stelde dat de overeenkomst verviel omdat er geen dieselolie was geleverd. Van Delmare uitzendingen was geen sprake meer. De Epivan was voor de Scheveningse kust voor anker gegaan. Het werd op … 1979 geënterd door de Nederlandse overheid en in beslag genomen. Fred Bolland, niet langer betrokken bij Delmare, betaalde de achtergebleven generator op de M.V. Mi Amigo. Hij had toen al met Ronan geregeld, dat hij een Nederlandse Radio Caroline zou gaan opzetten. Caroline keerde Pasen 1979, 15 jaar na de start, terug in de ether.

Mi Amigo zweeg vooralsnog totdat eind juni 1979 de M.S. Magdalena voor de Belgische kust verscheen. Kort nadien werd ook de presentatie van de Belgische Nationale Hitparade voortgezet. De lijst van 24 december 1978 is dus nooit eerder uitgezonden en wordt gepresenteerd in de stijl van Radio Mi Amigo zoals dat najaar 1978 gebruikelijk was. Een uitnodiging dus om zaterdag 29 december 1978 tussen 12 en 15 uur mee te luisteren via www.foutemuziekradio.nl.

UPDATE 3-1-2019: download hier de nooit uitgezonden Radio Mi Amigo Top 50 door Ferry Eden

Bron/tekst: Ferry Eden / MediaPages

Tags: Nieuws Actueel