Radio Noordzee Top 50 uit 1972

op .

ferryrnitop50Het is alweer 46 jaar geleden dat Vicky Leandros voor Luxemburg het Eurovisie Songfestival won. In de Radio Noordzee Super Top 50 van 6 mei 1972 horen we haar plaat ‘Après toi’. Trouwens ook de hits van zowel The New Seekers en Sandra & Andres komen aan bod, die in Edinburgh tweede en vierde werden. Bij ons voor de Scheveningse kust dobberden, voor het oog gemoedelijk naast elkaar, de zendschepen Norderney van Veronica en MEBO II van Noordzee. Met het blote oog waren ze zichtbaar vanaf het Scheveningse Zwarte Pad. Update 29-4: downloadlink.


Van de schade aan het kleurrijke Noordzee zendschip als gevolg van de aanslag een jaar terug, was niets meer merkbaar. De vernielde brug en achterschip van de MEBO II waren al in de zomer van 1971 hersteld. De daders en opdrachtgevers uit de Veronica-gelederen, hadden hun gevangenisstraf er zowat op zitten. Jan van Veen was na die aanslag bij RNI opgestapt en voor Joost den Draaijer hoefde het eigenlijk ook niet meer. Maar hij bleef voorlopig nog omdat hij niet wilde dat de daad van Veronica tot zijn vertrek zou leiden.

Nog voor de lente van 1972 had radionestor Joost den Draaijer Radio Noordzee tòch verlaten. Hij had verregaande meningsverschillen met Strenghold baas Guus Jansen, de feitelijk eigenaar van de Nederlandstalige RNI. Joost, die niet op de loonlijst stond, had nog geen cent gezien van de overeengekomen winstdeling, naar verluid omdat er nog geen winst was. Ook baalde Joost van de verhuizing, najaar 1971, van de Hilversumse Frans Halslaan naar het Strenghold complex in Naarden. Tussen neus en lippen even binnenwippen voor een programma in de Hilversumse studio, zat er voor Joost daardoor niet meer in. De programmaleiding had hij maart 1972 overgedragen aan Tony Berk, die door de week ook zijn middagprogramma voortzette onder de naam ‘Berk in uitvoering’. De Top 50 deed Ferry Maat voortaan.

Sinds het voorjaar ’72 was Arnhemmer Alfred Lagarde aangenomen voor het programma Espresso tussen 9 en 11. Nieuw was ook nieuwslezer presentator Gerard Smit die samen met Leo van der Goot respectievelijk het live programma ‘Ochtendeditie’ en de middagshow ‘Driemaster’ presenteerden. Zij werden om-de-week afgelost door Hans ten Hooge en Nico Steenbergen, die op die 6e mei 1972 aan boord waren toen aflevering 59 van de Top 50 werd uitgezonden. In die retro Top 50 bij foutemuziekradio.nl hoor je aan het begin van elk uur respectievelijk Ferry Maat, Nico Steenbergen en Hans ten Hooge met de reclame voor het boek ‘De gouden glans van radio’. Dat is bijna uitverkocht en het spotje meldt dat het boek exclusief nog verkrijgbaar is bij het ‘Museum van de 20e eeuw’ in Hoorn.

In de originele Top 50 van 6 mei 1972 zaten veel reclames, na vrijwel elke plaat. Van een aantal adverteerders werd het spotje meerdere keer per uur gedraaid. In de retro Top 50 die op zaterdag 28 april 2018 wordt uitgezonden, worden die originele reclames gedraaid, maar het aantal is beperkt tot om-de-plaat. Daardoor kunnen alle platen worden gedraaid, inclusief de twee dubbele noteringen van Middle of the Road en André van Duin. De hit ‘Son of my father’ van Chicory Tip wordt gecombineerd met de uitvoering van Giorgio (Moroder), die met het nummer zijn eerste synthesizerhit heeft. Verder tref je in deze Top 50 veel typische Radio Noordzee plaatjes, die je nog maar zelden hoort. Reden temeer om deze Top 50 niet te missen, zaterdag tussen 12 en 15 uur via foutemuziekradio.nl

Weblink: Radio Noordzee Super Top 50 aflevering 59 als PDF file

UPDATE 29-4 downloadlink: Radio Noordzee Super Top 50 aflevering 59 als MP3 file

Bron/tekst: Ferry Eden

Tags: Nieuws Actueel