Ferry Eden's Joepie Top 50 uit 1974

op .

ferryvincentOp zaterdag 27 januari presenteert Ferry Eden op foutemuziekradio.nl aflevering 5 van de Joepie Top 50, die bij Mi Amigo op zondagmiddag van half 1 tot 3 uur werd uitgezonden. Het nieuwe radiostation Mi Amigo van de Vlaamse wafelbakker en muziekuitgever Sylvain Tack was op 1 januari 1974 van start gegaan vanaf het gelijknamige Caroline zendschip. De geschiedenis van die boot gaat terug naar 1962 en de Zweedse zender radio Nord. Na de sluiting daarvan wegens gewijzigde wetgeving in Scandinavië dook de boot lente 1964 weer op. UPDATE 28-1


Nu voor de Britse kust als Radio Atlanta. De schuit werd spoedig overgenomen door Radio Caroline eigenaar Ronan O’Rahilly die er zijn tweede schip van maakte. Nadat de Britse anti zeezenderwet in augustus 1967 van kracht werd, bleven alleen de beide Caroline schepen uitzenden, tot het geld voorjaar 1968 op was. De boten werden door schuldeiser Wijsmuller naar een Nederlandse haven gesleept en ze lagen daar met een inbeslagname tot midden 1972.

Uit een veiling opgekocht, wisten Gerard van Dam en enkele medewerkers het ‘uitgewoonde’ zendschip weer buitengaats te brengen. Aldus lag de M.V. Mi Amigo vanaf najaar 1972 voor de Scheveningse kust naast de zendschepen van Veronica en RNI. In april 1973, toen het Nederlandse parlement over de toekomst van de zeezenders debatteerde, had Caroline eigenaar Ronan O’Rahilly zijn zender een paar weken verhuurd aan Veronica. Hun schip Norderney was immers op het strand van Scheveningen beland en werd pas na enkele weken vlot getrokken. Die inkomsten hadden Caroline wat financiële speelruimte gegeven om het oude zendschip en met name de apparatuur wat op te knappen.

Die zomer van 1973 had Adriaan van Landschoot zendtijd op het Carolineschip gehuurd, maar hij besloot het termijn van drie maanden niet te verlengen. Vanaf half oktober zou Sylvain Tack van start gaan met Radio Mi Amigo. Hij had daarvoor een grote som betaald en verkreeg daarmee een flink aandeel in het schip. Maar de 60 meter hoge mast op de M.V. Mi Amigo brak twee weken voordien op volle zee en de startdatum werd uitgesteld. Naar verluid wisten medewerkers op handige wijze aan een mast te komen, die bestemd was voor het nieuwe project van Radio Atlantis. Die mast, bestaande uit elementen, werd voor de kust van Scheveningen opgebouwd en na eerdere testuitzendingen ging Mi Amigo op 1 januari 1974 dan toch van start. Met vallen en opstaan, want het station was vanwege technische of andere problemen met regelmaat uit de lucht, een situatie die tot het eind van het station overigens telkens opdook.

In deze Joepie Top 50 van 3 februari 1974 vijf nieuwe platen en nog geen Lievelingen, want deze uurplaat van het station was nog niet ‘uitgevonden’. Omdat de lijst slechts vijf weken bestond, zijn officieel geen langere noteringen bekend. Maar… een keur van bekende en soms minder bekende platen trekt voorbij als je meeluistert, zaterdag 27 januari 2018 bij www.foutemuziekradio.nl tussen twaalf en drie!

Download: Joepie Top 50 van 3 februari 1974 als PDF file

UPDATE 28-1 Downloadlink Joepie Top 50 van 3 februari 1974 als MP3 file

Foto: Ferry Eden (Copyright: Vincent Schriel)

Bron/tekst: Ferry Eden

Tags: Nieuws Actueel