Gerard Smit overleden

op .

gerardsmitGerard Smit is op vrijdag 4 augustus jl. in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo op 72-jarige leeftijd overleden. Gerard Smit kwam begin 1971, via de Amsterdamse ziekenomroep Radio Lucas, bij de zeezender Radio Noordzee terecht. Daar presenteerde Gerard live programma's aan boord van het Radio Noordzee zendschip Mebo II. Sinds 1998 woonde en werkte Gerard in Suriname en runde daar ondermeer een communicatie adviesbureau, was art director en presenteerde radio- en TV programma's.


Hans Knot schrijft ons: "Vanuit Paramaribo kwam de door mij gezonden email naar Gerard Smit, die hij al sinds het begin van deze eeuw ontvangt met de regelmatige International Radio Report, retour als zijnde onbestelbaar. Uit enig zoekwerk blijkt dat Gerard op vrijdag 4 augustus jl. in het Academisch Ziekenhuis in Paramaribo op 72-jarige leeftijd is overleden".

gerardsmitkoffertjeGerard had ook in ons land gedurende enkele jaren bekendheid als radiomaker. In de periode maart 1971 tot en met augustus 1974 hadden we via de 220 meter middengolf overdag ook Nederlandstalige programma´s van Radio Noordzee. De meeste programma´s werden aangeleverd op tapes, die met de Trip tender of de Eurotrip van de firma Roos, vanuit Scheveningen aan boord van het zendschip de MEBO II werden gebracht.

Een ander deel van de programma´s kwam live vanaf het zendschip en werd gepresenteerd door een groep deejays. Dezen verzorgden daarnaast ook de samenstelling en presentatie van de nieuwsuitzendingen. ´Driemaster´ en ´Buitengaats´ waren twee klasse voorbeelden van goede live programma´s vanaf een Nederlandstalige zeezender .

Eén van de presentatoren die voornamelijk live aan boord presenteerde was Gerard Smit. Ook Gerard was, net zoals een aantal van zijn RNI collega's, via het Amsterdamse Radio Lucas bij Radio Noordzee terecht gekomen. Zoals met een aantal van de voormalige deejays ben ik met Gerard ook steeds in contact gebleven en wisselden we, zo nu en dan, herinneringen uit. Sinds 1998 woonde en werkte Gerard in Suriname en runde daar ondermeer een communicatie adviesbureau, was art director bij het oudste reclame bureau van het land en presenteerde, hoe kan het anders, radioprogramma’s en af en toe TV programma's.

Bij de Kamer van Koophandel en Fabrieken van Suriname was hij de eerste jaren van zijn verblijf aldaar de eindredacteur van de KKF acts, die tot heden nog elke maandag in dWT verschijnt. De organisatie Hindoe Media meldde recentelijk: ‘Als lid van de Adviesraad van Stichting Organisatie Hindoe Media, van 2005-2012, was hij de stimulans achter het vrijdagse OHM Sandesá bulletin in Dagblad Suriname. Gerard heeft ook zijn kennis en kunde op de ministeries van LVV en Juspol gegeven met zijn infobulletins, en het geelgroene logo van het ministerie van LVV was ook zijn creatie. Populair was hij ook onder de Apintiefans met het opbelprogramma ‘Met oom Gerard aan de lijn’. Gerard Smit heeft al met al Suriname een grote dienst bewezen door zich hier te vestigen en zich dienstbaar te maken aan de samenleving. Een groot motivator en inspirator is heengegaan.’

Gerard Smit laat een vrouw en twee kinderen na.

Bron tekst en foto's: Hans Knot / MediaPages

Tags: Nieuws Archief